"Those Capable" (japanski: 成しうる者 Nashi Uru Mono) je druga epizoda prve sezone animea Psycho-Pass. Epizoda je premijerno emitirana 19. listopada 2012. godine u sklopu Fujijevog noitaminA bloka u 24:00. Režiju epizode potpisao je Naoyoshi Shiotani, dok je direktor animacije bio Takayuki Hamana. Kao i u ostatku sezone, scenarij su zajednički potpisali tvorac serije Gen Urobuchi i Makoto Fukami.

"Those Capable"
Epizoda animea Psycho-Pass
Akane je pokazala iznimnu brigu za Kōgamija nakon što ga je u prethodnom slučaju napala i omamila Dominatorom
"Nashi Uru Mono"
(成しうる者)
Epizoda br.1x02
RežijaNaoyoshi Shiotani
Direktor animacijeTakayuki Hamana
ProdukcijaProduction I.G
ScenarijMakoto Fukami
Gen Urobuchi
MuzikaYūgo Kanno
Uvodna pjesma"abnormalize"
Ling Tosite Sigure
Odjavna pjesma"Namae no Nai Kaibutsu"
EGOIST
Premijera19. listopada 2012.
Trajanje25 minuta
Gostujući glasovi
Kronologija epizode
← Prethodna
"Crime Coefficient"
Sljedeća →
"Rearing Conventions"

Druga epizoda se direktno nadovezuje na kraj prve te prikazuje razvoj događaja nakon Akaneina ranjavanja Kōgamija. Epizoda je bila više deskriptivnog tipa te nije ponudila nikakav konkretan problem, izuzev lako riješenog slučaja sa samoga kraja. Radnja je više bila usmjerena na bolje upoznavanje likova i okoline, ali i na psihološku razradu određenih likova poput Akane ili Kōgamija. Od novih likova, u ovoj je epizodi debitirala Shion Karanomori, računalna tehničarka pri CID-u.

Sinopsis uredi

Shinya Kōgami se još uvijek nalazi u bolnici, gdje se oporavlja od posljedica precizno ispaljenog paralizatora. Prije nego se probudi, Kōgami se u snu prisjeća svojih mladih dana, ideala koje je zastupao i koji su s godinama, u dodiru sa realnošću, postepeno splasli. U snu se pojavljuju i mladi Ginoza te Kōgamijev bivši partner, nakon čega uslijedi san o bivšem slučaju koji Kōgamija još uvijek proganja. Ubrzo nakon toga, on se po prvi puta budi.

Istovremeno, inspektorica Akane Tsunemori se, neispavana i premorena, budi u svom stanu gdje joj njezina hologramska meduza Candy pomaže s informacijama i savjetima. Akane očajava zbog pogreške koju je učinila prvoga radnoga dana, ali ubrzo se pribere i nastavi djelovati po planu. U ovom dijelu dobro upoznajemo Akaneinu dnevnu rutinu, ali i svekodnevni život ljudi u vrijeme Sibyla. Prije odlaska na posao, Akane se nalazi s dvama prijateljicama, Kaori Minase i Yuki Funahara, s kojima razgovara o problemu, ali i izboru karijere. Akane je bila jedna od najboljih u svojoj generaciji i mogla je birati posao koji je htjela, na čemu joj prijateljice pomalo zavide pa ju, kad se ona žalo na svoj izbor, prijateljski provociraju. Netom prije 14:30, Akane se povlači i odlazi na posao. Prije odlaska u ured, posjećuje Laboratorij za opsežne analize, odakle taman izlazi Yayoi Kunizuka. Voditeljica laboratorija, analitičarka Shion Karanomori, taman se odijenula te je primila Akane, koju je zanimalo Kōgamijevo stanje. Shion ju je izvjestila da je Kōgami na putu prema oporavku te kako ga sutra može posjetiti. Saznavši što je htjela, Akane odlazi do ureda gdje se posvećuje izvještaju.

Yayoi i Kagari su još uvijek na radnom mjestu, zajedno s Akane, no ubrzo se pojavljuje Masaoka (koji kasni), koji odrađuje popodnevnu smjenu zajedno s Akane. Kako Kōgamija nema, Yayoi se ponudi ostati kao ispomoć, međutim Masaoka ju uvjeri kako nema potrebe. Masaokine nade o besposlenom danu nestaju gotovo odmah, kada se oglasi alarm za povećanje teritorijalne razine stresa u kotaru Adachi. Skeneri su otkrili povećanje Psycho-Passa, međutim nisu locirali sumnjivca. Akane i Masaoka odlaze na lice mjesta kako bi istražili slučaj.

 
Masaoka kao Taro (desno) i Akane kao Hanako (lijevo) traže od Yamanea da mu izmjere Psycho-Pass. Yamane je pokušao pobjeći, no iskusni Masaoka ga je bez problema svladao.

Akane je još uvijek nesigurna i zbunjena nakon prethodnog slučaja, no Masaoka se pokazuje kao izrazit mentor i prijatelj. Opušteno pristupa Akane i pruža joj ključna objašnjenja te daje važne savjete, a sve kako bi ju ojačao i podigao njezino samopouzdanje. Kada dolaze do mjesta gdje se aktivirao alarm, Masaoka ju informira kako su dronovi pratili sve izlaze i da nitko nije izašao, što znači da je sumnjivac još uvijek na lokaciji. Masaoka i Akane se hologramski preruše u Taroa i Hanako, maskote Istražnog ureda (CID) znane kao Komissa-chan. Koristeći svoje iskustvo, Masaoka ubrzo uoči sumnjivca - mladića koji, skriven iza stupa, bijesno promatra jedan par.[1] Masaoka i Akane mu prilaze te ga Masaoka zamoli da mu izmjere Psycho-Pass. Zbunjen i prestrašen, mladić pokuša pobjeći, no iskusni Masaoka ga svlada bez ikakvih problema i potvrdi da je on aktivirao alarm. Akane je i dalje začuđena kako je Masaoka uspio otkriti sumnjivca bez ikakvih skenera. Masaoka privodi mladića na terapiju. Na kraju slučaja, Masaoka objašnjava Akane prirodu njihova posla i činjenicu da je njegov Crime Coefficient tako visok. Kada se Akane osjeća beskorisno, Masaoka joj objašnjava kako je ona, kao inspektor, zadužena nadzirati Enforcere, a da su oni ti koji odrađuju prljavi dio posla.

Tokom večeri, Akane jede sama u prostorijama PSB-a kada joj se za večerom pridružuje Kagari. Kagari joj otkriva kako Enforceri žive unutar PSB-a te kako bez nadzora inspektora ne smiju napuštati zgradu, što prilično ograničava njihovo kretanje kada nisu na radnom mjestu.

Razgovor skrene u druge vode pa Kagari upita Akane zašto je ona izabrala posao inspektora, sugerirajći kako, nakon prethodnog slučaja, nije dovoljno čvrsta za taj posao. Akane objašnjava kako je, zbog dobrih ispitnih rezultata, mogla birati radno mjesto, a da je PSB izabrala jer je jedina u svojoj generaciji imala najvišu ocjenu iz prijemnog ispita za to radno mjesto. Za ostala mjesta je bilo još kandidata s istim rezltatom, ali za PSB - nitko. Sukladno tome, smatrala je kako posjeduje nešto što drugi nemaju te kako time neupitno može doprinijeti PSB-u. Akaneina nesigurnost oko vlastitog izbora naljuti Kagarija, koji joj napominje kako je on još kao dijete označen kao latentni kriminalac te kako cijelog života nije imao pravo izbora kao ona, sugerirajući joj da bude čvršća i uvjerenija u svoje odluke.

Sljedećega dana, Akane odlazi do Kōgamija i čeka da se ovaj probudi. Kada ovaj otvori oči, Akane mu se duboko ispriča uz naklon, na što Kōgami odgovori kako je prava rijetkost vidjeti inspektora koji je spreman ispričati se Enforceru. I dalje nesigurna u sebe, Akane pita Kōgamija je li pogriješila, na što joj Kōgami odgovori da je dugo vremena bio Enforcer i da se njegova logika promijenila, odnosno adaptirala njegovoj ulozi - onoj lovca. Međutim, upravo ga je Akane podsjetila kako uloga detektiva nije lov, već zaštita drugih te ju pohvali jer je pravdu stavila ispred dužnosti. Na kraju doda kako bi s njom kao šeficom, konačno mogao raditi kao detektiv, a ne kao lovački pas. Dirnuta, Akane se rasplače i duboko se zahvali Kōgamiju na njegovim riječima, na što on odvrati kako je također rijetkost vidjeti inspektora koji je spreman zahvaliti se Enforceru. Kōgami se ubrzo pokuša ustati, iako vidno slab, tvrdeći kako ima neriješenog posla kojeg obavezno mora riješiti.

Nešto kasnije, Akane podnosi svoj izvještaj Ginozi i u njemu navodi kako smatra da je postupila ispravno, navodeći kako je Crime Coefficient taokinje iz prethodno slučaja nakon terapije drastično pao te kako će se moći vratiti normalnom životu. Nakon što Kōgami kaže da nema što za dodati, Ginoza prihvaća izvještaj, a Akane se vraća za svoje računalo.

Glasovi uredi

Glavne uloge uredi

Gostujuće uloge uredi

Ostale uloge uredi

Podaci o Psycho-Passu uredi

Koncept Psycho-Passa je izrazito važan za cjelokupno razumijevanje animea i njegove radnje. Sukladno tomu, likovima se kroz epizode redovito mjeri razina Psycho-Passa, a te se brojke prikazuju ne Dominatoru kao i na službenim evidencijama koje dostavlja Sibyl. Kroz drugu epizodu, prezentirane su sljedeće brojke:

  • Yamane:   126.3 (brojka koju su pokazli ulični skener i Masaokin skener)
  • Chika Shimazu:   <60 (brojka koju pokazuje medicinski izvještaj)

Glazba uredi

Uvodna pjesma korištena tokom prve polovice prve sezone bila je "abnormalize" benda Ling Tosite Sigure. Glazbu i tekst uvodne pjesme potpisuje frontmen benda TK. Tokom ove epizode nije prikazana i uvodna špica koja će kasnije biti prisutna, već je uvodna pjesma pratila radnju same epizode. Odjavna pjesma, uz prisutnu odvajnu špicu, bila je "Namae no Nai Kaibutsu" u izvedbi dua EGOIST. Glazbu, tekst i aranžman za pjesmu potpisuje ryo, instrumentalist benda.

Ostalu glazbu potpisuje kompozitor Yūgo Kanno, koji je potpisao glazbu za cjelokupni anime.

Kritike uredi

Druga epizoda serije dobila je solidne kritike i komentare, mada je kritički konsenzus bio da je bila ponešto lošija od prve sezone. Portal IMDb je epizodi dao prosječnu ocjenu 7.8/10,[2] čime je ona, uz četvrtu epizodu "Nobody Knows Your Mask", postala najlošije ocijenjena epizoda u cijelom serijalu, uključujući i drugu sezonu.[3] Portal MyAnimeList.net dao je epizodi, temeljem 550 glasova na svom forumu, prosječnu ocjenu 4.4/5, čime je ona lošije prošla od prethodne epizode.[4] Pišući za portal GeekInsider, Lianne Martha Laroya istaknula je kako je druga epizoda bila "malo blaga i sentimentalna", ističući prikaz ljudske ovisnosti o tehnologiji i poruku kako je praksa jednako važna kao i teorija kao jake strane epizode.[5]

Portal Paper Droids.com je bio nešto kritičniji u svojoj ocjeni epizode.[6] Obje kritičarke, sestre Chen, složile su se kako je epizoda bila osjetno manje zanimljiva u usporedbi s prvom - Ashley je koristila izraz "dosadno", dok je Stella epizodu opisala "znatno manje uzbudljivom".[6] Ashley je smatrala kako je epizoda previše predvidljiva i kako je mogla biti desetominutni segment cijele epizode, a ne biti raširena na 20 minuta.[6] Stella je tomu nadodala kako je epizoda bila previše orijentirana na Akaneinu karakternu slabost, odnosno nesposobnost nositi se sa surovošću stvarnoga svijeta.[6] Obje su se, ipak, složile kako je prikaz tehnologije i svakodnevnice bila jaka strana ove epizode.[6]

Reference uredi

  1. Kako otkriva novelizacija animea, čiji je autor Makoto Fukami, mladić u pitanju zove se Yamane i njegov je Psycho-Pass skočio zbog ljubomore. Naime, Sibyl je njegovoj bivšoj djevojci pronašao boljeg dečka i ona je ostavila Yamanea. Ne mogavši se adekvatno nositi s tim, Yamane je počeo razmišljati o osveti, što je dovelo do zamagljenja Huea i povećanja Psycho-Passa. Kada ga Masaoka i Akane uoče, on bijeso promatra par za kog se može pretpostaviti da su njegova bivša djevojka i njezin novi dečko.
  2. IMDb - "Those Capable"
  3. IMDb - Ocjena epizoda
  4. Psycho-Pass Episode 2 Discussion
  5. Psycho-Pass Episode 2 Review: Those Capable
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 „Psycho-Pass: “Those Capable””. Arhivirano iz originala na datum 2016-03-21. Pristupljeno 2015-09-26. 

Vanjske poveznice uredi