Red River of the North

Red River (francuski: Rivière Rouge, srpskohrvatski Crvena rijeka), je jedna od sjevernomaeričkih rijeka duga 885 km.[1]

Crvena rijeka
Red River
Lokacija
Države SAD,  Kanada
GradoviFargo, Moorhead, Grand Forks, East Grand Forks, Winnipeg
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
spoj rijeka Bois de Sioux i Otter Tail (Sjeverna Dakota)
289 m
Ušće
  – aps. visina
  – vrsta
Jezero Winnipeg (Manitoba)
217 m
delta
Dužina885 km
PritokeAssinboine
Hidrologija
Protok
  – srednji

244 m³/s
Sliv
  – površina

111 004 km²
Ulijeva se uJezero Winnipeg
Porječje rijeke Red
Za ostale nazive Red River, v. stranicu za razvrstavanje Red River.

Geografske karakteristike uredi

Crvena Rijeka formira se spojem rijeka Bois de Sioux i Otter Tail u Sjevernoj Dakoti (SAD), odakle teče prema sjeveru kroz Dolinu Red River, tvoreći tako najveći dio granice između Minnesote i Sjeverne Dakote. Zatim ulazi u kanadsku provinciju Manitobu i nastavlja u istom pravcu teći do svog ušća u Jezero Winnipeg, gdje se širi u prostranu deltoidnu močvaru zvanu - Netley Marsh. Rijeka je duga oko 880 km, sa prosječnim padom od 70 m.

 
Red River u Fargo-Moorheadu, snimljena sa strane Farga

Red River se formira u okruzima Wahpeton u Sjevernoj Dakoti i Breckenridgeu - Minnesota, te protiče kroz gradove Fargo, Moorhead, Grand Forks i East Grand Forks, te nakon toga uplovljava u kanadsku provinciju Manitoba.

Kod glavnog grada kanadske provincije Manitoba - Winnipega, Red prima svoju veliku pritoku Rijeku Assinboine. Nakon tog teče prema sjeveru prema svom ušću u Jezero Winnipeg odakle se izljeva rijeka Nelson koja se izljeva u Hudsonov zaljev.

U SAD se naziva Red River of the North (Velika rijeka Sjevera) kako bi se razlikovala od Red Rivera (pritoke Mississipija koja formira granicu između Texasa i Oklahome).

Historija uredi

Red River teče kroz prerijsku ravnicu, koja je u svojoj davnoj prošlosti bila dno glacijalnog Jezera Agassiz.

Porječje rijeke Red je u prvom periodu kolonizacije Sjeverne Amerike, pripadalo Rupertovoj Zemlji, tad bila ključna rijeka u ranom naseljavanju Kanade, centar trgovine krznom te domovina Métisa, kao i mjesto gdje je osnovana Kolonija Red River, prvo naselje iz kog će kasnije razviti Winnipeg.

Poplava 1997. godine uredi

U aprilu 1997. je Red River naglo porasla i izazvala veliku poplavu. Štete nanesene gradu Grand Forks (Sjeverna Dakota) iznosile su 2 milijarde (USD. Winnipeg je pretrpio štetu od 500 miliona CAD jer je grad zaštićen Odvodnim kanalom Red Rivera koji je većinu vode odveo oko njega. Ova poplava se smatra jednom od najvećih prirodnih katastrofa u sjevernoameričkoj historji. Ostale velike poplave su se dogodile godine 1826. i 1950. U aprilu 2006. je još jedna velika poplava dovela do zatvaranja graničnog prijelaza Gretna zbog naglog povećanja razine vode.

Povezano uredi

Izvori uredi

  1. Rivers (engleski). The Atlas of Canada. Arhivirano iz originala na datum 2012-03-29. Pristupljeno 24. 10. 2012. 

Vanjske veze uredi