Hudsonov zaljev


Koordinate: 59° 50′ 10" SG Š, 85° 44′ 25" ZGD

Hadsonov zaliv se nalazi u Kanadi, između njenih provincija Kvebek, Ontario, Manitoba i Nunavut. Međunarodna hidrografska organizacija ga smatra za deo Severnog Ledenog okeana.

Istorija uredi

Zaliv je ime dobio po engleskom istraživaču Henriju Hadsonu zato što je 1610. njegov brod Diskoveri bio zarobljen ledom u njemu. Hadsonov zaliv je istorijski neodvojiv od francusko engleske borbe za Severnu Ameriku tokom sedamnaestog i osamnaestog veka. Zaliv je davao pristup velikoj teritoriji za trgovinu krznom koju su obe zemlje htele da kontrolišu. Francuzi koji su se nastanili u dolini Sen Lorensa, su više puta slali ekspediciji da bi uklonili trgovačka mesta koja su osnovali Englezi pod okriljem kompanije Hadsonovog zaliva. Englezi su radili isto sa francuskim trgovačkim mestima. Sve se završilo tek predajom teritorije Velikoj Britaniji 1713. posle sporazuma u Utrehtu.

Geografija uredi

Zaliv je dug skoro 1000 kilometra i širok 700 kilometra. Njegova prosečna dubina je 125 metra, ali je plići od 80 metra do 100 kilometra od obale. Počinje da se ledi krajem oktombra i ostaje zaleđen sve do juna, međutim ponegde se stvaraju otvori, čak i kad je zima najhladnija, pod dejstvom vetra. Ulivanje vode iz arktičkih ostrva na severu i brojnih reka među kojima Čerčil i Nelson, čine da zaliv ima viši nivo nego prosečni nivo mora. Njegove vode se ulivaju u Atlantski okean preko Hadsonovog zaliva. Salinitet Hadsonovog zaliva je niži od proseka svetskih okeana i to pre svega zbog: 1) male količine isparavanja jer je najvećim delom godine pokriven ledom, 2) Velike količine vode koja se uliva u njega oko 700 km³ godišnje, i 3)zbog ograničene povezanosti sa Atlantskim okeanom koji ima veći salinitet.