Peter Sellers (Southsea, Hampshire, 8. rujna 1925. - London, 24. lipnja 1980.), britanski filmski komičar i glumac. Najpoznatiji je ostao po ulgama u serijalu Pink Panther, Dr. Strangelove i Dobro došli, g. Chance.

Peter Sellers
Biografske informacije
RođenjeRichard Henry Sellers
(1925-09-08)8. 9. 1925.
Southsea, Portsmouth, Engleska
Smrt24. 7. 1980. (dob: 54)
London, Engleska
SupružnikLynne Frederick (1977-1980)
Miranda Quarry (1970-1974)
Britt Ekland (1964-1968)
Anne Howe (1951-1961)
Opus
Djelatni period1948 - 1980

Mlade godine

uredi

Peter Sellers je rođen 1925. kao Richard Henry Sellers te je pohađao katoličku školi, makar je njegova majka Agnes (Peg) zapravo bila židovske vjeroispovijesti a otac Bill protestantske. Roditelji su bili vrlo pažljivi prema njemu jer su već imali jednog sina koji je umro pri porodu. Na svoj 18. rođendan je bio unovačen u britansku vojnu zrakoplovnu službu, gdje je zabavljao vojnike oponašenjem svojih nadređenih, a nakon završetka 2. svjetskog rata se je neuspješno pokušao zaposliti kod BBC-a, sve dok nije na telefonu nazvao Roya Speera, producenta BBC-jevog radijskog programa "Show Time", te se predstavio lažno kao slavna radio zvijezda kako bi preporučio sam sebe za posao.

Karijera

uredi

Karijeru je započeo na radio showu BBC-a "The Goon Show" da bi kasnije započeo uspješnu karijeru i na filmu u komedijama. Sellers je ostao zapamćen kao slavni i popularni komičar, poznat po sposobnosti maskiranja i promjene glasa, a osvojio je i nagradu BAFTA za film "I'm All Right Jack". Svoj talent prerušavanja najzornije je dokazao u filmu "Dr. Strangelove" iz 1964. ( kojeg je režirao Stanley Kubrick ) u kojem je glumio čak tri lika; predsjednika, pukovnika i ludog znanstvenika. Te je godine, u šaljivom pothvatu, postao i prvi muškarac koji je bio na naslovnici Playboya.

Postao je vrlo popularan kao inspektor Clouseau u filmskom serijalu "Pink Panther", iako je bilo poznato da je mrzio tu ulogu. U 70-ima je bilježio same neuspjehe u karijeri, sve do hvaljene satire "Dobrodošli, g. Chance" (1979.) za koju je osvojio najviše nagrada u karijeri i koju je pokušavao snimiti 7 godina odtkada je ostao duboko fasciniran pročitavši istoimenu knjigu Jerzya Kosinkija. U nekoliko navrata je izjavio da igrati glavnog junaka u tom filmu, Chancea Gardnera, bilo vrlo intimno iskustvo i da se s njim došao najbliže ikada igrajuči sebe.

Bio je vegetarijanac. Imao je troje djece, jednog sina i dvije kćerke, te četiri braka - udao se za Anne Howe, Britt Ekland (sa kojom je doživio infarkt na njihovoj bračnoj noći), Mirandu Quarry te Lynne Frederick. Umro je 1980. sa 55 godina od infarkta.

Zanimljivosti

uredi

Filmografija

uredi

Vanjske poveznice

uredi