Odra
-{Odra/Oder}-
WyspaRedzinska-GK.JPG
Reka Odra u Vroclavu
Lokacija
Države  Češka
 Nemačka
 Poljska
Gradovi Ostrava, Opole, Wrocław, Frankfurt na Odri, Szczecin
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
u Moravskoj
634 m
Ušće u Szczecinski zaljev
Dužina 854 km
Pritoke Lužička Nisa, Opava, Bobr, Warta, Ślęza, Ruda, Płonia, Ina
Hidrologija
Protok
  – srednji

574 m³/s
Sliv
  – površina
Baltički
118.861 km²
Transport
Plovnost od ušća do grad Kozla

Reka Odra (češ. Odra, polj. Odra, nem. Oder, lat. Viadrus, Viadua) je reka u Centralnoj Evropi. Izvire u Moravskoj (Češka Republika) i teče kroz zapadnu Poljsku gde formira 187 km dugu granicu između Poljske i Nemačke (deo tzv. linije Odra-Nisa). Reka se uliva u Szczecinski zaljev severno od Szczecina i onda putem tri rukavca (Dziwna, Świna i Peenestrom) ističe u Baltičko more.

GeografijaUredi

Reka Odra je duga 854 kilometra: 112 u Češkoj, 742 u Poljskoj (uključujući 187 na granici sa Nemačkom) i druga je po dužini u Poljskoj, posle Visle. Sliv joj ima površinu od 118.861 -{km²}-, 106.056 u Poljskoj (89%), 7.217 u Češkoj (6%), i 5.587 u Nemačkoj (5%). Kanalima je povezana sa rekama Havel, Spree i Visla.

Protiče preko slijedećih Poljskih vojvodstava; Šlesko, Opolsko, Donjošlesko, Lublinsko i Zapadnopomeransko i preko Njemačkih pokrajina; Brandenburg i Mecklenburg-Zapadno Pomorje.

Odra je glavni vodotok koji se uliva u Szczecinski zaljev, u kom su dva otoka; Usedom (na zapadu) i Wolin (na istoku).

Najveće leve pritoke su Opava, Lužička Nisa i Bobr, a desna Warta.

Najveći grad na reci Odra je Wrocław. Drugi važniji gradovi su Ostrava, Opole, Głogów, Frankfurt na Odri, Szczecin, Świnoujście.

IstorijaUredi

Reku Odru su stari Rimljani nazivali -{Viadrus}- ili -{Viadua}-, i to je bila jedna od komunikacija na „putu jantara“ od Baltika prema Rimu. Tokom srednjeg veka, reku su zvali -{Odera}- ili -{Oddera}-. Prvi put se pominje u dokumentu „-{Dagome iudex}-“, gde se opisuju granice rane Poljske države pod vojvodom Mješkom I oko godine 990.

Rani srednjovekovni dokumenti nabrajaju mnoge narode koji su živeli u dolini Odre: Šlezane, Opoljane, Volinijane, Piržice i druge.

Spoljašnje vezeUredi