Koordinate: 49° 50' 0" SG Š 18° 17' 0" IGD

Koordinate: 49° 12′ SG Š, 16° 36′ IGD


Ostrava (češ. Ostrava, nem. Ostrau, polj. Ostrawa) je treći po veličini grad u Češkoj Republici. Ostrava je najvažniji grad češkog dela istorijske pokrajine Moravske i sedište upravne jedinice Moravsko-Šleski kraj, gde čini zaseban gradski okrug Ostrava-grad.

Ostrava
češ. Ostrava

Pogled na gradsko jezgro Ostrave
Pogled na gradsko jezgro Ostrave

Grb

Zastava
Osnovni podaci
Država  Češka
Kraj Moravsko-Šleski kraj
Stanovništvo
Stanovništvo 336.557
Aglomeracija 1.164.28
Gustina stanovništva 1.589,2 st./km²
Položaj
Koordinate
Nadmorska visina 200-335 m
Površina 214 km²
Ostali podaci
Gradonačelnik Petr Kajnar
Veb-strana www.ostrava-city.cz

Ostrava je poznata kao "čelično srce češke države" zahvaljuući svojoj okrenutosti rudarstvu, uglju i teškoj industriji.

Prirodni uslovi uredi

 
Masarikov trg
 
Ulica u središtu grada

Ostrava se nalazi u severoistočnom delu Češke Republike, nedaleko od granice sa Poljskom (10 km). Od prestonice Praga grad je udaljen 350 km istočno, dok je od bližeg Krakova grad udaljen 150 km zapadno.

Reljef: Ostrava se nalazi u istočnom delu Češke Republike, blizu tromeđe sa Poljskom i Slovačkom, na mestu gde se reke Opava, Ostravica i Lučina ulivaju u Odru. Grad leži na istorijskoj granici Moravske i Šleske. U blizini se nalaze planine Beskidi.

Klima: Klima oblasti Ostrave je umereno kontinentalna.

Vode: Grad Ostrava je smeštena na mestu gde se gde se reke Opava, Ostravica i Lučina ulivaju u Odru.

Istorija uredi

Grad je osnovan 1267. g. Do otkrića bogatih rezervi uglja 1763. g. Ostrava je bila gradić bez mnogo značaja. Posle toga, Ostrava se razvija u važno središte teške industrije zasnovane na uglju i čeliku. Zbog svoje industrijke važnosti, grad je bio dosta bombardovan u toku Drugog svetskog rata. Nacisti su pobili brojno jevrejsko stanovništvo Ostrave. Posle rata mesni Nemci su proterani u maticu, pa je nacionalna struktura stanovništva bila temeljno promenjena.

Eksploatacija uglja je okončana 1994. g., što je dovelo do urušavanja mesne privrede i propadanja grada u odnosu na druge veće gradove u državi.

Stanovništvo uredi

Ostrava danas ima oko 320-330 hiljada stanivnika, a poslednje dve decenije broj stanovnika opada. Šire gradsko područje je brojno (preko 1,1 milion stanovnika) i obuhvata nekoliko većih gradova u oblasti češke Šleske (Karvina, Haviržov, Fridek-Mistek), pa je ovo druga po značaju urbana celina u državi.

Gradska privreda uredi

Eksploatacija uglja je okončana 1994. g. i grad od tada traži načine da se preusmeri na druge grane privrede, iako je čeličana i dalje značajna. Ovo je doprinelo poboljšanju ekološkog stanja u Ostravi.

U Ostravi postoje četiri pozorišta i dva univerziteta. U blizini grada je međunarodni aerodrom.

Poznate ličnosti uredi

Rođeni u blizini Ostrave:

Slike poznatih gradskih građevina uredi

Eksterni linkovi uredi