Teška industrija

Teška industrija je naziv koji se u ekonomiji koristi za one vrste industrijskih postrojenja koja se od lake industrije razlikuju po tome što zahtijevaju veliku količinu kapitala umjesto rada. Postrojenja teške industrije je u pravilu teže izgraditi i premjestiti nego što je to slučaj s lakom industrijom, koja zahtijeva manje investicija.

Neke definicije, kao što ih navodi Britansko geografsko društvo, razlikovanje teške i lake industrije temelje na masi proizvoda u odnosu na njegovu vrijednost ili cijenu. Tako se, na primjer, za jedan dolar može kupiti veća količina čelika ili goriva nego lijekova ili tekstila.

Druge definicije tešku industriju opisuju kao postrojenja koja proizvode sirovine ili poluproizvode za prerađivačku industriju.

Reference uredi

  • Morris Teubal, Heavy and Light Industry in Economic Development The American Economic Review, Vol. 63, No. 4. (Sep., 1973), pp. 588-596.
  • Some Definitions in the Vocabulary of Geography, IV, British Association Glossary Committee, The Geographical Journal, Vol. 118, No. 3. (Sep., 1952), pp. 345-346.