Mitropolija libertivilsko-čikaška

Mitropolija libertivilsko-čikaška (engl. Metropolitanate of Libertyville-Chicago) je bivša eparhija Srpske pravoslavne crkve.

Mitropolija libertivilsko-čikaška
Srpska pravoslavna crkva
Osnovne informacije
Država SAD
Sjedište Libertivil
Osnovana 2009.
Ukinuta 2011.
Arhijerej
Eparhijski arhijerej Hristofor Kovačević (prvi i posljednji)
Čin arhijereja Mitropolit
Titula arhijereja Mitropolit libertivilsko-čikaški

OsnivanjeUredi

Mitropolija libertivilsko-čikaška je formirana shodno odluci Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve od 21. maja 2009. godine prema kojoj je izvršena arondacija postojećih eparhija Srpske pravoslavne crkve: Srednjezapadnoameričke, Istočnoameričke, Zapadnoameričke i Kanadske Srpske pravoslavne crkve u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi; i Eparhije za Ameriku i Kanadu Mitropolije novogračaničke. Tada je osim Mitropolije libertivilsko-čikaške formirane još: Eparhija novogračaničko-srednjezapadnoamerička, Eparhija istočnoamerička, Eparhija zapadnoamerička i Eparhija kanadska.

UstrojstvoUredi

Sjedište mitropolije je bilo u manastiru Svetog Save u Libertivilu (obuhvata manastir Svetoga Save u Libertivilu i Sabornu crkvu Vaskrsenja Hristovog sa tri pripadajuće joj parohije u Čikagu).

Mitropolit libertivilsko-čikaški je bio predsjednik Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve u Sjevernoj i Južnoj Americi, kao i Crkvenonarodnog sabora i Centralnog savjeta, i -{ex officio}- predstavnik Srpske pravoslavne crkve na području Sjeverne i Južne Amerike.

Nakon upokojenja mitropolita Hristofora, Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve je odredio patrijarha srpskog Irineja za administratora Mitropolije libertivilsko-čikaške.

UkidanjeUredi

Shodno odluci Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve sa redovnog majskog zasjedanja, 26. maja 2011, konstituisana je Eparhija novogračaničko-srednjezapadnoamerička, a ukinuta je Mitropolija libertivilsko-čikaška.

Vidi jošUredi

Spoljašnje vezeUredi