Eparhija istočnoamerička

Eparhija istočnoamerička (engl. Diocese of Eastern America) je eparhija Srpske pravoslavne crkve.

Eparhija istočnoamerička
Srpska pravoslavna crkva
Osnovne informacije
Država SAD
Sjedište Njujork, Vašington
Zvanična stranica www.easterndiocese.org
Arhijerej
Eparhijski arhijerej Irinej Dobrijevic
Čin arhijereja Episkop
Titula arhijereja Episkop istočnoamerički
Map of Eparchies of Serbian Orthodox Church in North America-sr.svg

Nadležni arhijerej je gospodin Irinej Dobrijevic, a sjedište eparhije se nalazi u Njujorku i Vašingtonu.

IstorijaUredi

Prvo je osnovana Eparhija istočnoamerička i kanadska (1963) i njeni episkopi su bili: Stefan Lastavica (1963—1966), Sava Vuković (1967—1977), Hristofor Kovačević (1978—1983). Zatim je 1983. godine izvršena podjela eparhije na Istočnoameričku i Kanadsku. Istočnoamerički episkopi od 1983. godine bili su Hristofor Kovačević (1983—1991), Mitrofan Kodić (1991-2016) i Irinej Dobrijevic (od 2016).

Eparhija istočnoamerička je arondirana shodno odluci Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve od 21. maja 2009. godine prema kojoj je izvršena arondacija postojećih eparhija Srpske pravoslavne crkve: Srednjezapadnoameričke, Istočnoameričke, Zapadnoameričke i Kanadske Srpske pravoslavne crkve u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi; i Eparhije za Ameriku i Kanadu Mitropolije novogračaničke. Tada su osim Eparhije istočnoameričke formirane još: Mitropolija libertivilsko-čikaška, Eparhija zapadnoamerička, Eparhija novogračaničko-srednjezapadnoamerička i Eparhija kanadska.

Do 2011, sjedište Eparhije istočnoameričke se nalazilo u Eksfortu. Shodno odluci Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve sa redovnog majskog zasjedanja, 26. maja 2011, za novo sjedište eparhije je određen Njujork odnosno Vašington.

Vidi jošUredi

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi