Milk je američki biografski film u režiji Gus Van Santa o životu Harvey Milka, američkog političara i gej aktiviste, prvog javno deklarisanog gej političara koji je izabran na javnu funkciju u Kaliforniji.

Milk
ŽanrDrama, biografija
RežijaGus Van Sant
ProdukcijaDan Jinks, Bruce Cohen
ScenarioDustin Lance Black
UlogeSean Penn
Emile Hirsch
Josh Brolin
James Franco
Diego Luna
MuzikaDanny Elfman
Premijera2008.
JezikEngleski jezik
Trajanje128 min.
DržavaSjedinjene Američke Države SAD
Kompanija
DistributerFocus Features
Budžet$15.000.000
Milk na Internet Movie Database
Zvanični sajt

Gus Van Sant je planirao film o Harvey Milku još od 1992. godine, kada je sa Warner Bros.-om potpisao ugovor o filmu pod nazivom The Mayor of Castro Street sa Robinom Williamsom u glavnoj ulozi. Projekat, međutim, nije uspeo zbog nesuglasica između reditelja i studija. Planiranje snimanja filma Milk počelo je aprila 2007. godine, na biografski scenario Dustina Lancea Blacka, koji je još početkom 1990-ih bio inspirisan da napiše scenario o Milku. Snimanje je započeto januara 2008. godine u San Franciscu.[1]

His life changed history. His courage changed lives.[2]

Radnja uredi

Milk počinje arhivskim snimcima koji prikazuju policijske racije u gej barovima tokom 1950-ih i 1960-ih u Americi, a zatim snimkom na kome Dianne Feinstein, 27. novembra, 1978. objavljuje vest da su član gradskog odbora, Harvey Milk i gradonačelnik San Francisca, George Mascone ubijeni. Tokom celog filma prikazuju se scene u kojima Harvey Milk (Sean Penn) snima svoj audio-testament svega devet dana pre ubistva. Radnja počinje scenom iz 1970. godine, kada Milk upoznaje svog momka, Scotta Smitha (James Franco) u New Yorku.

Milk i Smith se sele u San Francisco, tražeći bolje prihvatanje gej osoba, i naseljavaju se u Eureka Valley, u vreme kada se tu razvija gej kvart poznat kao The Castro i tu otvaraju prodavnicu snimateljske opreme, Castro Camera, koja će postati centar Milkovih političkih i aktivističkih kampanja. Kao gej aktivista upoznaje Cleve Jonesa (Emile Hirsch), gej aktivistu na koga će imati značajan uticaj. Njegova puna posvećenost političkim ciljevima uništava vezu sa Smithom, koji ga, na kraju, napušta. Milk kasnije upoznaje Jacka Liru (Diego Luna) i zaljubljuje se u njega, ali Jackova psihička nestabilnost se završava samoubistvom.

Posle dva neuspela pokušaja da postane član gradskog odobra, 1973. i 1975. godine, Milk se ponovo kandiduje i 1977. konačno biva izabran kao predstavnik 5. distrikta. Ova pobeda ga je učinila prvim javno deklarisanim gejem koji je u Americi izabran na neku javnu funkciju. U odboru sreće svog kolegu, konzervativnog i religioznog vijetnamskog veterana, Dana Whitea (Josh Brolin), sa kojim ima složen i težak odnos.

Jedna od najznačajnijih Milkovih pobeda u karijeri, kao i jedna od centralnih tema u filmu, jeste kampanja protiv "Proposition 6", zakona po kome bi gej nastavnicima i lezbejskim nastavnicama u Kaliforniji bilo zabranjeno da predaju u školama. Ovaj zakon, koji je predložio John Briggs (Denis O'Hare) bio je deo nacionalne kampanje protiv prava gejeva i lezbejski, koju je pokrenula Anita Bryant i njena organizacija Save Our Children. Ipak, posle neizvesne i iscrpne borbe, 7. novembra, 1978. Milkova kampanja protiv ovog predloga odnosi pobedu. White, koji se tokom filma prikazuje psihički i politički sve nestabilniji, zabrinut zbog svoje finansijske situacije i posle odbacivanja Proposition 6, koji je on podržavao, rešava da da ostavku na svoje mesto u Gradskom odboru. Međutim, ubrzo zatim se predomišlja i želi svoje mesto nazad. Gradonačelnik George Mascone (Victor Garber) odbija njegov zahtev, budući da ga je Milk lobirao da to učini.

Jutra 27. novemra, 1978, White ulazi kroz prozor podruma u Gradsku većnicu, kako bi krišom uneo pištolj, i ubija Masconea i Milka. Film se završava scenom ulice preplavljene ljudima koji su sa svećama izašli da odaju počast Milku i Masconeu.

Uloge uredi

Podela uloga
Glumica/glumac Lik Napomene
Sean Penn Harvey Milk
Emile Hirsch Sleve Jones
James Franco Scott Smith
Josh Brolin Dan White
Victor Garber George Moscone
Denis O'Hare John Briggs
Ashlee Temple Dianne Ferinstein
Alison Pill Anne Kronenberg
Eric Stoltz Tom Ammiano
Lucas Grabeel Danny Nicoletta
Stephen Spinella Rick Stokes
Joseph Cross Dick Pabich
Jeff Koons Art Agnos

Kritike i reakcije uredi

Milk je dobio pozitivne kritike gotovo od svih[3]. Rotten Tomatoes ga ocenjuje 93% pozitivno sa prosečnom ocenom 8.0/10.[4]

The Advocate, iako generalno pozitivno ocenjuje film, kritikovao je izbor Sean Penna za ulogu Milka zbog njegove podrške vladi Kube, koja je proganjala gejeve.[5]

Veze uredi

Reference uredi

  1. Garrett, Diane (2007-12-04). „Josh Brolin circles 'Milk' killer”. Variety. Pristupljeno 2008-12-24. 
  2. Tagline: Njegov život je promenio istoriju. Njegova hrabrost je promenila živote.
  3. „Milk (2008): Reviews”. Metacritic. CNET Networks, Inc. Arhivirano iz originala na datum 2010-08-03. Pristupljeno 24.12, 2008. 
  4. „Milk Movie Reviews”. Rotten Tomatoes. IGN Entertainment, Inc. Pristupljeno 24.12., 2008. 
  5. Goldstein, Patrick (2008-12-24). „'Milk' star Sean Penn: Pal of anti-gay dictators?”. The Los Angeles Times. Pristupljeno 2008-12-24. 

Vanjske veze uredi