Harvey Bernard Milk (Woodmere, 22. svibnja 1930. - San Francisco, 27. studenog 1978.), američki političar i aktivist koji je postao prvi deklarirani homoseksualac izabran za neku javnu funkciju u Californiji kada je izabran za člana Vijeća nadzornika San Francisca. Milik isprva nije bio zainteresiran ni za politiku ni za aktivizam, ali se nakon iskustva s kontrakulturom javno deklarirao kao homoseksualac i u dobi od oko 40 godina počeo baviti politikom i aktivizmom.

Harvey Milk
Harvey Milk

Mandat
8. siječnja 1978. – 27. studenog 1978.
Prethodnik distrikt stvoren
Nasljednik Harry Britt

Rođenje 22. svibnja 1930.
Sjedinjene Američke Države Woodmere, New York, SAD
Smrt 27. studenog 1978.
Sjedinjene Američke Države San Francisco, California, SAD
Politička stranka Demokratska stranka
Zanimanje trgovac, političar
Vjera judaizam

Milik se iz New Yorka u San Francisco preselio 1972. u jeku migracije homoseksualaca u distrikt Castro. Iskoristio je rastuću političku i ekonomsku moć distrikta kako bi promovirao vlastite interese te se tri puta neuspješno kandidirao za javne funkcije. Njegove teatralne kampanje donijele su mi veliku popularnost, koja je rezultirala njegovim izborom za vijećnika 1977. godine, u sklopu većih društvenih promjena koje su se odvijale u gradu.

Milik je kao vijećnik služio gotovo 11 mjeseci i zaslužan je za znakovito poboljšanje prava homoseksualaca u gradu. Dana 27. studenog 1978., ubijen je, zajedno s gradonačelnikom Mosconeom, od strane bivšeg vijećnika Dana Whitea, koji je dao ostavku, ali je želio natrag na poziciju. Iako je Milkov izbor bio direktan rezultat velikih društveno-ideoloških promjena u gradu, atentat i njegove posljedice bili su dokaz kako se grad još uvijek "borio" s promjenama, ili barem njegova kolektivna svijest.

Unatoč njegovoj kratkoj karijeri političara, kaže profesor Peter Novak (Sveučilište u San Franciscu), Milik je postao ikona grada i "mučenik za prava homoseksualaca". Godine 2002. proglašen je "najpoznatijim i najznačajnim deklariranim homoseksualcem ikad izabranim u Sjedinjenim Državama". Posthumno mu je, 2009. godine, dodijeljena Predsjednička medalja slobode.