Mary Kay Place (Port Arthur, Teksas, 23.9. 1947.-) je američka glumica, pjevačica i scenaristica.

Mary Kay Place
glumica, pjevačica, režiser, scenarist
Biografske informacije
Rođenje23. 9. 1947. (1947-09-23) (dob: 76)
Tulsa, Oklahoma, Oklahoma, SAD
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumica, pjevačica, režiser, scenarist
Opus
Djelatni period1973–

Place je na Univerzitetu Tulse diplomirala defektologiju, a potom se uputila u Hollywood kako bi postala glumica i pisac. Prvi značajniji posao je dobila ranih 1970-ih u emisiji The Tim Conway Comedy Hour radeći kao asistenica Conwaya i producenta Normana Leara. Conway joj je dao prvu ulogu, a Lear je prepoznao njen spisateljski talent te joj dao napiše scenarij za jednu epizodu popularnog sitkoma All in the Family. Nešto kasnije se Place pojavila u jednoj od epizoda.

Lear joj je potom dao ulogu seksom opsjednute domaćice i buduće country and western zvijezde Lorette Haggers u parodiji na sapunice zvanoj Mary Hartman, Mary Hartman (19761977). Za tu je ulogu nagrađena Emmyjem, a za album Tonite! At the Capri Lounge Loretta Haggers, napravljen od pjesama iz serije, je nomirana za Grammy. Za taj album je napisala dvije pjesme “Vitamin L” i “Baby Boy”.

Nakon što je 1977. godine završilo snimanje Mary Hartman, Mary Hartman Place je povremeno pisala scenarije za sitcome kao što su The Mary Tyler Moore Show, Phyllis i M*A*S*H, često zajedno s Lindom Bloodworth-Thomason.

Place je ozbiljnu filmsku karijeru počela 1976. godine s filmom Bound for Glory, ali su to u pravilu bile sporedne uloge u fulmovima kao što je Scorsesejev New York, New York (1976). Jedna od njenih najvećih uloga je "Meg", "dijete šezdesetih" koje očajnički želi postati majkom u drami The Big Chill (1983).

Godine 1994. Place je dobila povremenu ulogu Camille Cherski u TV-seriji My So Called Life. U isto doba se bavila i režijom pojedinih epizoda u popularnim TV-serijama kao što su HBO-ov sitcom Dream On i NBC-v Friends

Godine 2001. je glumila ministricu zdravstva SAD u NBC-jevoj seriji The West Wing, a lik je ponovila 2004. godine.

Eksterni linkovi uredi