Mary Hartman, Mary Hartman

Mary Hartman, Mary Hartman (ponekad poznata po skraćenici MH2) je američka TV serija koja se originalno prikazivala 1976-1977. godine po pojedinačnim TV-kanalima i stanicama, a koja je po žanru bila parodija sapunice.

Mary Hartman, Mary Hartman
FormatSoap Opera/Sitcom/Satira
KreatorJerry Adelman
Daniel Gregory Browne
Ann Marcus
NastupajuLouise Lasser
Greg Mullavey
Mary Kay Place
Graham Jarvis
Debralee Scott
Dody Goodman
Philip Bruns
Claudia Lamb
Victor Kilian
et al
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
Broj epizoda325
Produkcija
Trajanje30 minuta po epizodi
Emitiranje
Originalno prikazivanje6.1. 1976. – 1977.

Seriju je producirao Norman Lear, a režirala Joan Darling. Lear je naslov osmislio kako bi ilustrirao vlastitu tezu kako se sve u sapunicama govori dva puta.

Mary Hartman, Mary Hartman je u mnogo čemu bila neobična TV-serija za 1970-e, odnosno predstavlja eksperiment koji je kršio neke od američkih TV-konvencija koje i dan-danas postoje. Slično kao i Soap, emitiran u isto vrijeme, nastojao je parodirati sapunice, ali to nije činio u strogom formatu sitkoma, nego nastojeći režijom, svakodnevnim emitiranjem i odsustvom nasnimljenog smijeha stvoriti iluziju da se gleda prava dnevna sapunica, jedino s malo "pomaknutim" likovima i zapletima.

Serija se, s druge strane, od dnevnih sapunica razlikovala i po tome što je nekim "delikatnim" temama kao što su impotencija ili seksualne perverzije pristupala nazivajući ih pravim imenom, a ne koristeći eufemizam i skrivene aluzije. Zbog toga je dio TV-stanica odbio kupiti seriju, odnosno prikazivao ih je iza 23 sata u kasnom noćnom terminu.

Mary Hartman, Mary Hartman je zbog toga, usprkos povoljnih kritika, pa i nagrada, imala relativno slabu gledanost. Danas se, pak, smatra serijom koja je bila ispred svog vremena te koja kod malog broja poklonika uživa kult status.

Eksterni linkovi uredi