Latinsko Carstvo

Latinsko carstvo je bila država koju su osnovali krstaši nakon što su zauzeli Carigrad 1204.godine, tokom IV krstaškog pohoda na prostoru nekadašnjeg Vizantijskog carstva. Ono se smatralo direktnim naslednikom Rimskog carstva i njemu su de jure bile podložne sve druge krstaške države nastale 1204.godine.

Latinsko carstvo i okolne zemlje između 1204-1214.

Carstvo uredi

Prvi car Latinskog carstva bio je Balduin IX Flandrijski,jedan od vođa IV krstaškog pohoda, koji je 16. maja 1204. godine bio proglašen za novog rimskog cara pod imenom Balduin I.

Carstvo je u početku imalo uspeha i sreće u borbi protiv tzv. Nikejskog carstva na prostoru Male Azije i u borbama sa Kalojanom (11971207) i Bugarima, pogotovo tokom vladavine cara Henrika Flandrijskog (regent 12051206, car 12061216). Međutim, posle njegove smrti, carstvo je tokom vremena oslabilo usled stalnih borbi na svim stranama i nedostatka vojne i finansijske podrške sa Zapada. Udružene nikejsko-bugarske snage probale su da 1236. godine osvoje Carigrad, ali je grad uz pomoć mletačke flote izdržao opsadu. Do kraja 1247. godine nikejske snage su zauzele skoro celokupne posede Latinskog carstva i svele ga na Carigrad sa neposrednom okolinom koji se održavao najviše zahvaljujući gradskim bedemima, a sam Balduin II bio je primoran da preda Mlečanima svog sina jedinca Filipa kao zalog za novčani zajam.

Poslednji pokušaj latinskih careva da se odbrane odigrao se u jesen 1259. godine u Pelagonijskon niziji (  Severna Makedonija). Tada su snage nikejskog regenta Mihajla (VIII) Paleologa(regent 12581261, car 12611282) predvođene njegovim bratom Jovanom u tzv. Pelagonijskoj bici potukle brojnije udružene snage:

Latinsko carstvo prestalo je da postoji 25. jula 1261. godine kada je Aleksije Stratigopul osvojio Carigrad, a poslednji latinski car Balduin II je pobegao iz grada.

Vazalne zemlje Latinskog carstva uredi

 
Grb Latinskog carstva

Prema podeli Vizantijskog carstva posle sloma Carigrada 1204.godine, na tom prostoru stvoreno je nekoliko krstaških (latinskih) država koje su de jure bile vazali Latinskog carstva, iako u stvari ta veza obično nije postojala.

Te države su bile:

Spisak latinskih careva uredi

Latinski carevi u Carigradu uredi

Titularni latinski carevi u egzilu uredi

Džejms je svoju titulu preneo na vojvodu Luja I Anžujskog (13561384) koji je bio titularni kralj Napulja i Jerusalima, ali je ovaj nikada nije koristio, kao i njegovi naslednici.

Vidi još uredi