Jovan Stojsavljević

Jovan Jovo Stojsavljević (Beograd, 18. jul 1915Jajinci, kod Beograda, 17. oktobar 1941) bio je komunistički revolucionar i učesnik Narodnooslobodilačke borbe.

JOVAN STOJSAVLJEVIĆ
No portrait gray test-sr.svg
Mesto rođenjaBeograd
Flag of Srbija Kraljevina Srbija
Datum smrti17. oktobar 1941. (26 godina)
Mesto smrtiJajinci, kod Beograda
Flag of Srbija Srbija
Profesijametalski radnik
Član KPJ odpre rata
Učešće u ratovimaNarodnooslobodilačka borba

BiografijaUredi

Rođen je 18. jula 1915. godine u Beogradu, a poreklom je iz mesta Zrmanja u Lici.

U Titelu je izučio limarski zanat, a potom se doselio se u Zemun i zaposlio u fabrici aviona „Ikarbus“. Kao mladi radnik pristupio je revolucionarnom radničkom pokretu i istako se u organizovanju štrajkova. Po zadatku Partije, prešao je u fabriku u Rakovicu.

Godine 1938. postao je član Pokrajinskog komiteta SKOJ-a za Srbiju, a početkom 1939. godine, posle obnavljanja partijske organizacije u Zemunu, postavljen je za sekretara Rejonskog komiteta KPJ za Zemun.

Zbog revolucionarnog rada, više puta je bio privođen i proganjan. Godine 1939. je bio uhapšen i tada je policija kod njega našla dosta partijskog propagadnog materijala, među kom je bila - istorija SKP(b), govor Palmira Toljatija na Sedmom kongresu Kominterne, Osnovi lenjinizma i dr. U zatvoru je bio zadržan deset meseci, a maja do novembra 1940. godine je bio i u koncentracionom logoru u Bileći. Kada je izveden pred sud, pravdao se da je taj materijal dobio od jednog studenta i da nije znao da je ta literatura zabranjena. Sud ga je tada oslobodio.

Za člana Centralnog komiteta Saveza komunističke omladine Jugoslavije izabran je septembra 1940. godine, dok je još uvek bio u zatvoru. Godine 1941. neposredno pred početak Drugog svetskog rata u Jugoslaviji, pozvan je na odsluženje vojnog roka. Kapitulacija Jugoslovenske vojske, aprila 1941. zatekla ge je u Kninu. Odatle se prebacio u Zemun.

Posle okupacije Kraljevine Jugoslavije, boravio je najpre u Zemunu, gde je ponovo obavljao dužnost sekretara Rejonskog komiteta, a potom i u Beogradu. Aktivno je radio na pripremanju oružane borbe u okupiranom Beogradu - organizovao je udarne grupe, koje su izvršavale složene i opasne zadatke. Kao član Centralnog komiteta SKOJ-a, održavao je veze i sarađivao sa Pokrajinskim komitetom SKOJ-a za Vojvodinu.

Avgusta 1941. godine, uhapšen je Ratko Mitrović Šilja, takođe član CK SKOJ-a. On se pred Specijalnom policijom loše držao i izdao mnoge drugove, među kojima i Jovu. Uhapšen je 10. oktobra 1941. godine u Topčideru. Potom je prebačen u Banjički logor, a zatim posle nedelju dana steljan u Jajincima.

Jedna ulica u zemunskom naselju Nova Galenika, nosi njegovo ime.[1]

ReferenceUredi

LiteraturaUredi

  • Srbija u Narodnooslobodilačkoj borbi - Beograd. „Prosveta“, Beograd i „Nolit“, Beograd 1964. godina.
  • Ljiljana Zorkić i Miroslav Turudić Zemun - spomenici revolucije. „Turistička štampa“, Beograd 1984. godina.
  • Ulice i trgovi Beograda. Biblioteka grada Beograda, Beograd 2004. godine.