Nova Galenika je prigradsko naselje u Beogradu, koje se nalazi na teritoriji opštine Zemun. Ime je dobilo po fabrici lekova Galenika.

Nova Galenika
Nova Galenika
Nova Galenika
Grad Beograd
Nova Galenika na mapi Beograda
Nova Galenika
Nova Galenika
Nova Galenika (Beograda)


Koordinate: 44° 51′ 29" SGŠ, 20° 22′ 09" IGD

Lokacija uredi

Nova Galenika se nalazi na severozapadnom kraju Zemuna. To je naselje sa stambenim i industrijskim objektima, oraničeno Batajničkim drumom na severu i Novosadskim putem na jugu. Graniči se sa naseljima Goveđi Brod na severu, Gornji Grad na istoku, Zemun Bačka na jugoistoku, Altina na jugu, dok se na zapadu preko industrijske zone proteže ka naseljima Zemun Polje, Kamendin i Batajnica.

Karakteristike uredi

Naselje se sastoji od nekoliko delova, uključujući i stari deo Galenike. Nova Galenika je orkužena komercijalnim i industrijskim objektima. Naselje potiče iz 1960ih godina kao posebno naselje, van urbanog dela Zemuna, i bilo je predviđeno kao naselje za radnike iz susedne farmaceutske kompanije Galenika. Tokom urbanizacije 1980ih godina, naselje je postalo sastavni deo grada. Stambeni deo naselja ima nekoliko manjih parkova sa igralištima, kao i brojne sportske terene za košarku, fudbal i odbojku. Oko naselja postoji i pešačka staza. Veliki trgovinski lanci imaju svoje supermarkete u naselju (Rodić, Maksi, itd). Nova Galenika je veoma dobro povezana sa ostatkom Zemuna javnim gradskim prevozom. Kroz naselje saobraćaju autobusi na linijama 73, 84, 612, 704, 706 i 707, kao i noćne linije 704 i 706. Prema popisu iz 2002, mesna zajednica Nova Galenika imala je 12.533 stanovnika.

U naselju je nedavno došlo do porasta cena nekretnina, što obećava budući rast naselja. Ovo je rezultat planirane izgradnje novog mosta preko Dunava, Kineskog mosta, koja je započeta 2011. godine i trebalo bi da bude završena u toku 2014. Naselje je udaljeno od reke oko 250 metara, a razdvaja ih Goveđi Brod. Poslednji bum cena nekretnina podstaknut je izgradnjom prve osnovne šlole u naselju, koja je završena 2009. godine.