Sutjeska (Zemun)

Sutjeska
Bačka ulica i Meandri
Bačka ulica i Meandri
Grad Beograd
Opština Gradska opština Zemun
Sutjeska na karti Beograda
Sutjeska
Sutjeska
Sutjeska na karti Beograda


Koordinate: 44° 51′ 04" SGŠ, 20° 22′ 09" IGD

Sutjeska je prigradsko naselje u Beogradu, Srbija, locirano u opštini Zemun.

LokacijaUredi

Sutjeska se nalazi zapadno od starog gradskog jezgra Zemuna. Graniči se sa naseljima Sava Kovačević na zapadu (ograničena Šilerovom ulicom), Gornji Grad na severu (Ugrinovačka ulica), Vojni Put I na jugozapadu (Pazovački put), dok Prvomajska ulica označava južnu granicu naselja.

KarakteristkeUredi

Naselje je pretežno stambenog tipa, ca 7.446 stanovnika prema popisu iz 2002. godine. U naselju se nalazi ambulanta i osnovna škola.

Naselje je dobilo ime posle bitke na Sutjesci 1943. u kojoj je ubijen partizanski vođa Sava Kovačević. Zanimljivo je da u Beogradu postoji još jedno naselje koje nosi isto ime, a nalazi se u Krnjači, na opštini Palilula.

Pod-naseljaUredi

Zemun BačkaUredi

Zemun Bačka je najseverniji produžetak naselja i za razliku od ostatka Sutjeske, ovo je pretežno industrijska zona. Na severu se prostiže u pravcu Nove Galenike a na zapadu preko autoputa Beograd - Novi Sad, do naselja Altina. U naselju se nalazi okretnica autobusa gradskog prevoza na linijama 18 (Zemun Bačka - Medaković 3) i 83 (Zemun Bačka - Crveni Krst).

Bački IlovikUredi

Bački Ilovik je severozapadni produžetak Sutjeske, ograničen Bačkom ulicom na jugu, Ugrinovačkom na severu i Pazovačkim putem na jugu. Ovo malo naselje uglavnom je naseljeno romima. Nekoliko kompanija za prikupljanje starih materijala (gvožđe, aluminijum, papir itd.) nalaze se u ovom naselju.

MeandriUredi

Meandri je stambeno područje i čini severoistočni produžetak Sutjeske. Ograničeno je Zagorskom ulicom na jugu, ulicom Rade Končara na istoku i Ugrinovačkom ulicom na severu.