Ikarbus
Lokacija Beograd, Srbija
Osnovan 1923.
Industrija Automobilska
Proizvod Autobusi
Zaposleni 720
Zvanična prezentacija

Ikarbus je fabrika autobusa i specijalnih vozila, posle novosadskog Neobusa, najveći je proizvođač autobusa u jugoistočnoj Evropi. Prvobitni naziv fabrike je bio „Ikarus“, međutim zbog sličnosti i problema sa mađarskom fabrikom koja je to ime zaštitila, naziv fabrike od 1992. je promenjen u „Ikarbus“.

Isporuka Ikarbusa.

Istorija uredi

 
Ikarus S-49

Ikarbus je osnovan 20. novembra 1923. u Novom Sadu kao prva fabrika aero i hidroplana na Balkanu. Temelje joj je udario Dimitrije Konjović, pilot, pomorski oficir i čuveni srpski industrijalac. Prvi avion u Ikarbusu je proizveden već marta 1924. Bio je to školski vazduhoplov tipa „brandeburg“. Fabrika je 1932. preseljena u Beograd. Fabrika je tokom Drugog svetskog rata prilično razrušena savezničkim bombardovanjem 1944. Posle oslobođenja Jugoslavije i nacionalizacije fabrike 1946. godine nastavljena je proizvodnja. U periodu od 1951. do 1962. godine vojni program fabrike Ikarus je potpuno zamenjen civilnim programom. Preseljenjem proizvodnje aviona u novu fabriku aviona SOKO Ikarus prelazi na proizvodnju karoserija za autobuse i dostavna vozila. Sedamdesetih godina u pogonima nove fabrike pored autoputa Beograd-Zagreb počinje proizvodnja autobusa.

Proizvodni pogoni Ikarbusa kapaciteta 750 vozila godišnje, smešteni su u Zemunu, u blizini Aerodroma „Nikola Tesla“. Fabrika zapošljava 750 radnika svih profila. Ikarbusu je poslednjih godina dodeljen veliki broj značajnih priznanja na prestižnim međunarodnim sajmovima (Beograd, Moskva, Verona) a zvanično je najbolji korporativni brend u oblasti automobilske industrije u Srbiji.

Prošle godine, Ikarbus je započeo serijsku proizvodnju najsavremenijih minibuseva za evropsko tržište na osnovu dokumentacije dobijene od italijanske kompanije „Bredamenarinibus“ sa kojom je sklopljen dugogodišnji ugovor o strateškom partnerstvu. Takođe, startovala je proizvodnja najmodernijih ambulantnih vozila po licenci francuske firme „TIB(TIB)“.

Međugradski autobus IK-312 i niskopodni zglobni autobus IK-218 su najnoviji modeli proizvedeni u Ikarbusu. Nastali su u tesnoj saradnji sa partnerskom kompanijom „Bredamenarinibus“ iz Italije. Premijerno su prikazani na Međunarodnom sajmu autobusa u Veroni krajem novembra 2007.

Proizvodi uredi

Aktuelni proizvodni program uredi

Gradski autobusi

Minibus

Međugradski autobusi

Turistički autobusi

Ambulanta

  • Tip A
  • Tip B
  • Tip C

Nekadašnji proizvodni program uredi

Modeli proizvođeni pre preimenovanja preduzeća:

Modeli proizvođeni posle preimenovanja preduzeća 1993:

Gradski autobusi

Međugradski autobusi

Turistički autobusi

Spoljašnje veze uredi