It's a Wonderful Life

Za ostala značenja, vidi It's a Wonderful Life (razvrstavanje).

Divan život (eng. It's a Wonderful Life) filmski je klasik Franka Capre iz 1946. godine, s Jamesom Stewartom u glavnoj ulozi. Radnja filma je zasnovana na pripovijetki "The Greatest Gift" ("Najveći dar") američkog književnika Philipa Van Doren Sterna.

It's a Wonderful Life
Theatrical release poster
RežijaFrank Capra
ProducentFrank Capra
van špice:
Donna Reed
ScenarioFrances Goodrich
Albert Hackett
Jo Swerling
Frank Capra
Predložak"The Greatest Gift" by
Philip Van Doren Stern
UlogeJames Stewart
Donna Reed
Lionel Barrymore
Henry Travers
MuzikaDimitri Tiomkin
FotografijaJoseph Walker
MontažaWilliam Hornbeck
StudioLiberty Films
DistribucijaRKO Radio Pictures (originalno prikazivanje)
Paramount Pictures (trenutno)
Datum(i) premijere
20. 12. 1946 (1946-12-20)
Trajanje130 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet$3,180.000 [1]
Bruto prihod$3,300.000[2]

Glavni junak filma, George Bailey (Stewart), poslovni je čovjek na rubu samoubojstva na sam Badnjak. Georgea su pritisli brojni problemi, a kap koja je prelila čašu bila je gubitak značajne svote novca, 8.000 dolara, koje je zabunom ispustio. Tada se pojavljuje njegov anđeo čuvar Clarence (Henry Travers), koji ga želi odgovoriti od čina, pokazujući mu kako bi njegov grad, obitelji poznanici izgledali da se nikad nije rodio. Pokazao mu je, da je njegov život dragocijen i mnoga dobra se ne bi dogodila, da se nije rodio.

"Divan život" je jedan od najpoznatijih i najemitiranijih filmova svih vremena. Redovito se prikazuje za Božić na televizijskim postajama širom svijeta. Premda danas ima status klasika, film je u vrijeme nastanka loše prošao na kino-blagajnama i donio puno problema svom autoru Franku Capri.

Američki filmski institut uvrstio je film među 100 najboljih filmova ikad snimljenih.

Radnja

uredi

Film počinje na Božić kada se George Bailey napio i skoro počinio samoubistvo.

Bailey je bio mladić, koji je živio u malom gradu, ali s velikim snovima. Od rane mladosti želio je otići iz Bedford Fallsa, putovati svijetom i uraditi velike stvari – planiranje gradova i izgradnju ogromnih aerodroma, nebodera i mostova. Prvi incident koji Clarence vidi jest da je, u dobi od 12 godina, George spasio život svog mlađeg brata Harryja (Todd Karns) u nesreći dok su se igrali po zaleđenom jezeru. George je izgubio sluh u lijevom uhu zbog toga što je pao u ledenu vodu kako bi spasio brata. Ubrzo nakon toga, dok je radio sa skraćenim radnim vremenom kod g. Gowera (H. B. Warner) u njegovoj apoteci, on sprečava grešku s receptom zbog koje bi neko mogao biti smrtno otrovan. Tu se pojavljuju i dvije djevojčice u Georgeovom životu: Mary Hatch (Donna Reed) i Violet Bick (Gloria Grahame), za koje se čini da se bore za njegovu pažnju.

George prihvata posao u štedionici na nekoliko godina nakon završetka srednje škole, uz očekivanje da će Harry preuzeti posao nakon što diplomira, tako da George može ići na svjetsku turneju, a zatim otići na koledž. Ali njegov otac je doživio fatalni moždani udar, i George mora da preuzme B & L na nekoliko mjeseci, i odustane od snova o svjetskoj turneji. Zatim Potter pokušava da likvidira B & L, ali jedini način da ga zaustavi je da George preuzme firmu na sebe. Zbog toga on odustaje od škole, i daje svoj novac za koledž Harryju. Plan u tom trenutku je bio da će Harry, nakon što diplomira, preuzeti B & L, a George će kasnije ići na koledž. Ali Harry se vraća s koledža sa namjerom da oženi Ruth Dakin, i Ruthin otac mu je ponudio posao u državi New York. Dakle, George nema drugog izbora nego da ostane sa B & L.

George ženi Mary Hatch nakon dugotrajnog ubjeđivanja - on greškom misli da je Mary zaljubljena u njegovog životnog rivala Sama Wainwrighta (Frank Albertson). Oni se pripremaju da odu na medeni mjesec sa 2,000 dolara ušteđevine. Ali započinje bankarska kriza. Potter je preuzeo banku koja garantuje B & L kredite, i poništava ih. Mušterije su u panici i iskušenju da odu do Potterove banke. Jedini način da George spasi situaciju je da podmiri potrebe mušterija od svog novca za medeni mjesec. Njihovi prijatelji Ernie (Frank Faylen) taksista i Bert (Ward Bond) policajac organiziraju za njih da imaju skromni medeni mjesec u njihovoj kući. Oni izvana na kiši pjevaju serenadu mladencima. B & L i dalje pruža pristupačne stanarine za ljude u Bedford Fallsu, gradeći čitav niz naselja nazvanih "Bailey Park". Tu se nalazi i porodična kuća gospodina Martinija (William Edmunds), lokalnog gostioničara. Sam Wainwright i njegova supruga dolaze da ponude da George i Mary provedu godišnji odmor s njima na Floridi, ali oni nemaju vremena čak ni za to.

Potter je uznemiren time što Georgeov "B & L" preuzima mušterije od njegovog poslovanja sa stanovima i pokušava podmititi Georgea da radi za njega umjesto toga, nudeći mu ogromnu plaću i raskošna putovanja. Shvatajući njegovu zamku, George odbija sve što mu Potter nudi i tako ostaje sa suprugom i četvero djece u Bedford Fallsu, nikad i ne pomišljajući otići. Drugi svjetski rat dolazi, a Harry je u vojnoj službi (George je oslobođen obaveze zbog njegovog uha) i herojski spašava cijeli transportni brod obarajući dva aviona u toku napada, dobivši kasnije Medalju časti na svečanosti u Washingtonu.

Ujutro pred Božić, dan kad će Bedford Falls imati veliko slavlje u Harryjevu čast, bankarski kontrolor stiže za obavi rutinsku reviziju. Istog dana ujak Billy ide u banku da položi uobičajeni depozit od 8.000 dolara u gotovini. Potter se slučajno zadesio tamo i Billy ponosno ističe novine s vijestima o Harryju. On slučajno ostavlja kovertu s novcem u novinama i Potter prisvaja novac sebi. Billy onda shvata da je izgubio novac. Potter, sada u drugoj sobi, vidi sve ovo i sakriva novac.

Billy se vraća nazad do štedionice "B & L", gdje George, velikodušan kao i uvijek, daje Violet jedan dio vlastitog novca za njeno putovanje u New York kako bi počela novi život. Kad je Billy rekao Georgeu o gubitku, nastaje svađa. George i Billy pretražuju sva mjesta gdje bi se eventualno novac mogao zagubiti. George viče Billyju da to znači da idu pod stečaj, da će nastati skandal i da bi neko mogao otići u zatvor te da on (George) nije taj koji će ići u zatvor. George odlazi kući veoma loše raspoložen, gdje se njegova porodica te večeri pripremala za Božićne svetkovine. George je izuzetno ogorčen i agresivan, i verbalno zlostavlja sviju. Cijela porodica je uznemirena njegovim ponašanjem. On saznaje da je njihova najmlađa kći Zuzu (Karolyn Grimes) u krevetu prehlađena. Navodno je uhvatila prehladu dok se vraćala kući iz škole, i nije zakopčala kaput kako ne bi oštetila ružu koju je dobila na poklon. George ide na sprat da je vidi i dok uzima ružu, neke latice otpadaju. George ih stavlja u džep.

Učiteljica gospođa Welch telefonira i pita za njeno zdravlje. George je optužuje zbog njene nepažnje. Kada se gospodin Welch javlja na liniji, George mu prijeti i vrijeđa ga. Zatim George počinje da baca stvari po kući. Djeca plaču a on izlijeće iz kuće. Mary telefonira ujka Billyju da sazna šta nije u redu. Dok se vijesti o nesreći šire, George odlazi u posjetu kod gospodina Pottera da moli za kredit u iznosu od 8,000 dolara. Potter je nemilosrdan i sarkastičan. On smatra da je George varao na knjigama, kockao se s firminim novcem, ili možda trošio na žene, ističući da je poznato da je davao novac Violeti Bick. Potter traži od njega garanciju. Sve što George ima je petnaest hiljada dolara vrijednu policu životnog osiguranja, ali sa samo pet stotina dolara kapitala. Potter mu kaže: "Ti vrijediš više mrtav nego živ."

George odlazi u birtiju gospodina Martinija i počinje da pije, a zatim se moli Bogu. Njegovi prijatelji vide to i pokušavaju mu pomoći. Gospodin Martini glasno naziva njegovo ime, tako da ga je čuo gospodin Welch koji je sjedio u blizini. On udara Georgea, ostavljajući mu krvave usne. George odlazi, iako ga njegovi prijatelji pozivaju da ostane i opusti se. George se odvozi sa svojim autom prema mostu. Zbog snježne oluje, on slučajno udara u drvo. Vlasnik kuće izlazi i galami na njega što je oštetio stablo. George nastavlja da hoda prema mostu gdje planira da se ubije. Baš u trenutku kad je George trebao da skoči u ledenu rijeku i utopi se, Clarence stiže na Zemlju. On zna da će ga George spasiti ako skoči u rijeku. On to čini, i George skače i spašava ga kao što je i predvidio. Oni idu do naplatne stanice gdje suše svoju odjeću. Clarence objašnjava da je on anđeo druge klase poslat da spasi Georgea da ne počini samoubistvo. Na Georgeovo zaprepašćenje, Clarence zna cijelu priču o njegovom životu. George je u nevjerici i cinično napominje da ga ne čudi da je dobio samo drugorazrednog anđela i to bez krila. On se odupire Clarenceovom ubjeđivanju, smatrajući da on mora da je pio pokvareni alkohol. On na kraju kaže: "Volio bih da se nikada nisam ni rodio." Clarence formuliše svoj plan i, nakon komunikacije sa višim anđelima, kaže: "Ispunjena ti je želja. Nikad nisi bio rođen."

Sve se odjednom mijenja. U alternativnom svijetu nema snijega. George primjećuje da on može čuti na lijevo uho, i usna mu više ne krvari. Clarence ističe da će mnoge stvari sada biti drugačije. Oni hodaju nazad prema gradu, i prolaze pored stabla koje je George udario sa svojim automobilom. Auto više ne postoji kao i oštećenja na drvetu. Vlasnik kuće izlazi i George ga pita za automobil i oštećenje stabla ali čovjek ne zna ništa o tome.

Oni se kreću dalje prema gradu. Martinijeva konoba je postala zapuštena krčma, a gospodina Martinija nema nigdje. Ona je sada u Nickovom vlasništvu, koji je tu radio u stvarnom životu. George i Clarence ostaju u baru. Nicku se ne sviđa Clarenceov govor i držanje. George prepoznaje Nicka ali Nick ne prepoznaje njega. Kada je zazvonila kasa, Clarence ističe da, kad god se to dogodi, to znači da je jedan od anđela zaradio svoja krila. Stariji gospodin Gower dolazi a Nick mu kaže da ide. George govori sa gospodinom Gowerom, ali on ga ne prepoznaje. Nick kaže da je gospodin Gower proveo 20 godina u zatvoru zbog trovanja nekog djeteta. Nick izbacuje Georgea i Clarencea iz kafane, a zatim podrugljivo otvara kasu, rekavši da je zvono njegove kase dalo nekome anđeoska krila.

Ispred konobe, George je ozbiljno uznemiren s onim što se događa. Clarence objašnjava Georgeu još jednom da on više ne postoji. George provjerava svoje džepove da nađe novčanik, ili neki identifikacioni dokument, ili policu životnog osiguranja. Clarence ističe da to više ne postoji. Clarence kaže: "George, dobio si priliku da vidiš kako bi svijet izgledao bez tebe." Nastavljajući da negira ono što se dešava, on nastavlja hodati prema centru bez Clarencea. Bedford Falls je postao Pottersville, i to je sumorno, okrutno i odvratno mjesto puno barova i loših noćnih klubova. Kino dvorana, i B & L, su davno prestali postojati. Policija je posvuda, i imaju pune ruke posla. George vidi kako policija hapsi Violet i odvode je iz bordela. On zaustavlja Erniejev taksi i traži da ga vozi kući. Ernie nema pojma ko je on i gdje živi i da je adresa koju mu je dao napuštena kuća. On daje znak Bertu policajcu da ga prati dok vozi Georgea do kuće. Kad je George pretraživao kuću kako bi pronašao svoju porodicu, Clarence se pojavljuje. Bert pokušava da ih uhapsi, ali Clarence nestaje, omogućavajući Georgeu da pobjegne.

Zatim George ide do kuće njegove majke, ali ni ona ga ne prepoznaje. On spominje ujka Billyja, a ona mu kaže da je on već mnogo godina u duševnoj bolnici i da B & L više ne postoji. Još uvijek u nevjerici, George odlazi sa Clarenceom do Martinijeve kuće u Bailey Parku ali takvo mjesto ne postoji - to je sama pustoš sa grobljem. Clarence mu pokazuje grob Harryja Baileyja. Clarence kaže: "Tvoj brat Harry Bailey je probio led i utopio se kad mu je bilo devet godina." Zatim George traži da vidi Mary. Clarence kaže da se ona nikada nije udala, i radi u biblioteci. George ide tamo ali ona ga ne prepoznaje. On pokušava da je zagrli, ali ona vrišti i policija interveniše. George udara Berta i bježi. Bert puca za njim ali promaši.

 
George sa svojim anđelom čuvarom Clarenceom (Henry Travers)

Konačno svjestan onoga šta se događa, George odlazi do mosta gdje je planirao da se ubije, i moli Clarencea da ga ponovo vrati u život. Alternativni svijet se završava. Ponovo pada snijeg. Bert stiže sa svojim policijskim autom, i kaže Georgeu da ga je tražio, s obzirom da je vidio njegovo auto s kojim je udario u stablo. Bert ga upozorava da njegova usna krvari. Ali Georgeu je drago ovo čuti, pošto je to dokaz da ga je Bert prepoznao.

George sav uzbuđen odlazi u grad, koji je još uvijek Bedford Falls. On ide kući, znajući da će vjerovatno biti uhapšen. Zvaničnici su tu, i spremni su da ga uhapse ali tu su njegova djeca i ponovo se sastaju puni radosti. Mary se vraća kući, zajedno s mnogo ljudi na čelu sa ujka Billyjem. Kada se pročulo da George ima finansijskih problema, stanovnici grada su bili toliko velikodušni da su skupili koliko god su mogli donacija. Desetine ljudi je došlo, sa košarom punom novca, nakita i drugih dragocjenosti. Telegram stiže od Sama Wainwrighta iz Evrope, rekavši mu da je kontaktirao gospodina Gowera, i da će obezbijediti do 25,000 dolara za pokrivanje duga B & L. Harry je stigao iz New Yorka, i nazdravlja: "Za mog velikog brata Georgea, najbogatijeg čovjeka u gradu."

U posljednjoj sceni, zvono na božićnom drvcetu je zazvonilo a Zuzu kaže: "Vidi tata, učitelj kaže, svaki put kad zvono zazvoni, neki od anđela dobije krila." George kaže gledajući ka nebu: "U pravu si, čestitam ti Clarence.”

Uloge

uredi
Glumac Uloge
Džejms Stjuart Džordž Bejli
Dona Rid Meri Hač
Lajonel Barimor gospodin Poter
Tomas Mičel ujak Bili
Henri Travers anđeo Klarens Odbofi, AS2
Bjula Bondi gospođa Bejli
Frenk Fejlen Erni Bišop
Vard Bond Bert
Glorija Grejam Vajolet Bik
Ejč-Bi Vorner gospodin Gauer
Tod Karns Hari Bejli
Samjuel Si Hajnds Piter Bejli
Lilijan Randolf Eni
Meri Trin rođak Tili
Frenk Albertson Sam Vejnrajt
Virdžinija Paton Rut Dejkin Bejli
Čarls Vilijams rođak Justas
Vilijam Edmunds gospodin Martini
Bobi Anderson mladi Džordž Bejli
Šeldon Lenard barmen Nik
Čarls Lejn sakupljač poreza
Karolin Grajms Zuzu Bejli
Čarls Halton Karter (nepotpisan)
Džozef Kerns anđeo Džozef (glas, nepotpisan)
Džimi (gavran) gavran ujaka Bilija

Izvori

uredi
  1. Cox 2003, p. 27.
  2. Willian 2006, p. 4.

Vanjske veze

uredi

Streaming audio