Paramount Pictures

Paramount Pictures (puno ime Paramount Pictures Corporation), američka tvrtka za proizvodnju i distribuciju filmova. Kao jedan od pet velikih hollywoodskih studija, kroz povijest zauzima značajno, katkad i vodeće mjesto u američkoj kinematografiji.[1]

Paramount Pictures
Vrsta podružnica
Osnovana Hollywood, Kalifornija, SAD
(8. svibnja 1912.)
Trenutno sjedište Los Angeles, SAD Hollywood, Kalifornija, SAD
Ključne osobeAdolph Zukor, osnivač
Brad Grey, predsjednik
PredsjednikBrad Grey
Industrijafilm
VlasnikViacom
Web-stranicahttp://www.paramount.com/

Najstariji je djelatni filmski studio, od 1993. u vlasništvu konglomerata Viacom. Danas je jedini preostali filmski studio smješten u Hollywoodu.

Povijest uredi

Studio je osnovan 8. svibnja 1912. godine pod imenom Famous Players Film Company.[1] Početkom 1914. godine kompanija se udružuje s Lasky Feature Show Company i postaje poznata pod novim imenom - Paramount Pictures Corporation.

Godine 1966. kontrolu nad Paramountom preuzela je Gulf+Western Industries, Inc. Ta kompanija odijelila se od glavnog dijela Paramounta 1989. i oformila ogranak pod nazivom Paramount Communications, Inc.[2]

Viacom je preuzeo Paramount 1994. godine, a 2006. godine tvrtka se razdvojila na CBS Corporation i Viacom. Paramount je ostao u sastavu novog Viacoma.

Filmografija uredi

 
Umjetnik Dario Campanile stoji ispred umjetničkog djela kojeg je napravio za studija Paramount, koja su ova naručila radi redizajniranja njihova logotipa, a prigodom svoje 75. obljetnice. Slika je poslužila kao predložak za logo animaciju koja je nastala poslije. Izvornik je na zaslonu u Paramountovim studijima.

Paramountove podružnice uredi

  • MTV Films
  • Nickelodeon Movies
  • Paramount Vantage
  • Paramount Classics

Bilješke uredi

  1. 1,0 1,1 Opća i nacionalna enciklopedija u 20 svezaka, str. 257.
  2. http://www.paramount.com/studio/history

Literatura uredi

Vanjske poveznice uredi