20th Century Studios

(Preusmjereno sa stranice 20th Century Fox)

Twentieth Century Fox Film Corporation ili 20th Century Fox je američka filmska kompanija i jedna od šest najvećih filmskih studija u SAD-u. Osnovana je udruživanjem dvaju filmskih studija; Fox Films Corporation (osnovana 1915.) i 20th Century Pictures (osnovana 1933.).

20th Century Fox
Vrsta podružnica
Osnovana 31. svibnja 1935.
Osnivač(i)Fox Film Corporation
20th Century Pictures, Inc.
Trenutno sjedište Los Angeles, SAD Los Angeles, Kalifornija, SAD
Ključne osobeStephen Blairson, predsjednik
Industrijafilm
Holding tvrtkaFox Entertaiment Group
VlasnikPrivate, Inc. (1915.-1985.)
News Corporation (1985.-2013.)
Web-stranicahttp://www.20thcenturystudios.com/

Studij je smješten u Los Angelesu, Kalifornija i dio je kompanije Fox Entertainment Group, od 1984. do 2013. u vlasništvu News Corporationa.

Neke od najpoznatijih filmskih franšiza 20th Century Foxa su Zvjezdani ratovi (sa LucasFilm Ltd.), Simpsoni, X-Men, Umri muški, Alien, Ledeno doba i dr.

Povijest uredi

Godine 1915. William Fox osnovao je Fox Film Corporation, kompaniju za proizvodnju i distribuciju filmova. Deset godina kasnije Fox je preselio kompaniju na 250 hektara površine u Hollywoodu u okolici Los Angelesa. To mjesto postalo je trajno sjedište kompanije.

Unatoč prvotnom rastu, tvrtka se je 1927. godine našla u financijskim problemima, pa su Fox Film Corporation 1930. preuzeli bogati vlasnici stoke, izvlastili Foxa i na čelo uprave postavili Sydneya R. Kenta. Godine 1935. studio se spojio s Twentieth Century Company, nakon čega je nastao Twentieth Century Fox Film Corporation. Direktor produkcije Twentieth Century Company, Darryl F. Zanuck, postao je potpredsjednik nove kompanije i nadzornik produkcije.[1]

Nakon Drugog svjetskog rata, 20th Century Fox proizveo je filmske hitove poput Snjegovi Kilimanjara, Točno u podne i Sve o Eve. Tijekom 50-ih godina 20. stoljeća studio je proživljavao teške trenutke, uključujući i financijski fijasko s filmom Kleopatra. Frustriran neuspjehom, Zanuck je 1956. godine napustio studio i otišao u Pariz.

Godine 1962. Zanuck se vratio u studio s planom fokusiranja proizvodnje na blockbustere i već sljedeće godine studio je imao hit Najduži dan, koji je donio i zaradu i nominaciju za Oscara.

Tijekom 70-ih potpredsjednik Dennis C. Stanfill zaposlio je Alana Ladda na čelo filmske divizije studija što je rezultiralo nizom uspješnih filmova poput Posejdonove avanture, Mladog Frankensteina, Paklenog tornja (s Warner Brosom), Zvjezdanih ratova i Osmog putnika.[1]

Slijedeće desetljeće donjelo je studiju brojne financijske probleme, koji su rezultirali prodajom studija australskom mogulu Rupertu Murdochu. Krajem 80-ih studio je ponovno počeo nizati uspješnice, među kojima filmove Wall Street, Zaposlena djevojka, Umri muški, Rat Roseovih i Sam u kući.

Godine 1994. Fox je osnovao podružnicu Fox Animation Inc. sa sjedištem u Phoenixu u Arizoni, a 1995. Twentieth Century Fox Home Entertainment s ciljem distribucije videa i interaktivnih programskih proizvoda. Studio je jedan od najvećih uspjeha doživio 1998. godine a filmom katastrofe Titanicom, osvajačem Oscara.[1]

Važniji filmovi uredi

Vidi još uredi

Bilješke uredi

Vanjske veze uredi