Die Hard

(Preusmjereno sa Umri muški)
Die Hard

Kino-poster
Režija John McTiernan
Producent Lawrence Gordon
Joel Silver
Scenario Steven E. de Souza
Jeb Stuart
Predložak Nothing Lasts Forever; autor:
Roderick Thorp
Uloge Bruce Willis
Alan Rickman
Alexander Godunov
Bonnie Bedelia
Reginald VelJohnson
Muzika Michael Kamen
Fotografija Jan de Bont
Montaža John F. Link
Frank J. Urioste
Studio Silver Pictures
Gordon Company
Distribucija 20th Century Fox
Datum(i) premijere
15. jul 1988 (1988-07-15)
Trajanje 131 min.[1]
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 28 mil. $[1]
Bruto prihod 140,767.956 $[1]

Umri muški (eng. Die Hard) je američki akcijski triler Johna McTiernana iz 1988. s Bruceom Willisom u glavnoj ulozi. Film je bio veliki komercijalni i kritički uspjeh, a lansirao je i Willisovu karijeru, nakon čega je dobivao akcijske, dramske i glazbene uloge.

Film je zasnovan na romanu Rodericka Thorpa iz 1979., Nothing Lasts Forever. Sami roman bio je nastavak knjige Detektiv, koja je 1968. ekranizirana na filmu, a u glavnoj ulozi pojavio se Frank Sinatra.

RadnjaUredi

Njujorški policajac John McClane (Bruce Willis) dolazi na Badnjak u Los Angeles kako bi praznike proveo sa svojom obitelji. Stiže u zgradu korporacije Nakatomi, na prijem priređen na radnom mjestu njegove žene. Sasvim neočekivano, grupa međunarodnih terorista na čelu s Hansom Gruberom (Alan Rickman), preuzima kontrolu nad zgradom, držeći kao taoce sve koji su se u njoj zatekli, kako bi se dokopali 600 milijuna dolara obveznica iz trezora koji se nalaze u zgradi. Pozvan je FBI da riješi ovu situaciju, ali John McClane ima sasvim drugačije planove za teroriste...

ZanimljivostiUredi

  • U zadnjoj sceni, u kojoj se Karl odjednom ponovno pojavljuje kako bi ubio McClanea, čuje se glazba Jamesa Hornera, iz filma Aliens.
  • U njemačkoj verziji filma imena njemačkih teorista izmijenjena su u englesku formu (najviše u njihove britanske ekvivalente): tako je Hans postao Jack, Karl je postao Charlie, Heinrich Henry itd. Tako su njemački teroristi postali irski radikali koji su radije pošli za profitom nego za idealima, što je dovelo do nekih zabuna. Imena su prevedena jer je terorizam u tadašnjoj Njemačkoj bio osjetljiva tema.
  • Zgrada Nakatomi je zapravo sjedište 20th Century Foxa. Kompanija je sama zakupila svoju vlastitu zgradu kako bi se omogućila produkcija.

Zarada i kritikeUredi

Kad je film objavljen, smatrao se jednim od najboljih akcijskih filmova svoje ere. Često se ističe kako je ponovno privukao pozornost za akcijske trilere kao što su Pod opsadom, Putnik 57 i Brzina. Film je zaslužan i za kreiranje arhetipa "akcijskog junaka" koji je više "pogrešiv" i antijunaka koji nosi par krpica na sebi, rijetko progovara (obično rečenice s jednom riječju) i uvijek ima surov izraz lica. Film je u Americi zaradio 80,707,729 dolara.

Kritičari su ga hvalili, a snimljena su i tri nastavka. U izdanju časopisa Entertaimnent Weekley od 22. lipnja 2007., proglašen je najboljim akcijskim filmom svih vremena.

NastavciUredi

Snimljena su i četiri nastavka:

IzvoriUredi

  1. 1,0 1,1 1,2 Die Hard (1988). Box Office Mojo. pristup 14. I 2011.

Vanjske povezniceUredi