James Roy Horner (Los Angeles, 14. kolovoza 1953.Nacionalni park Los Padres, 22. lipnja 2015.), bio je američki je skladatelj, dirigent i orkestrator poznat po djelima na području filmske glazbe. U svojim djelima za film često je koristio orkestar, zbor te različite elektroničke instrumente. Također u njegovim se partiturama često mogu čuti i različiti keltski etno instrumenti poput violine, flaute i gajde.

James Horner
Lični podaci
Datum rođenja14. kolovoza 1953., Los Angeles, SAD
Datum smrti22. lipnja, 2015., Kalifornija, SAD
PrebivališteLos Angeles
Zanimanjeskladatelj, aranžer
Muzički rad
Period aktivnosti1979.—2015.
Žanrfilmska glazba
Instrumentglasovir
Ostalo
Nagrade
Dvije nagrade Oscar
Nagrada BAFTA
Dvije nagrade Zlatni Globus
Dvije Nagrade Saturn
Nagrada Chicago Film Critics Association
Tri Nagrade Satelit

Horner je pisao glazbu za više od 100 filmova, a neki od istaknutijih su glazba za Aliens, Glory, Legenda o jeseni, Hrabro srce, Apollo 13, Titanic, Genijalni um i Avatar. Njegova filmska glazba iz Titanica je najprodavaniji orkestralni soundtrack svih vremena.[1] [2] Filmovi Titanic i Avatar za koje je pisao glazbu, oba u režiji Jamesa Camerona, dva su najprofitabilnija filma svih vremena.

Također je uspješno surađivao sa redateljima Mel Gibsonom, Ron Howardom i Jean-Jacques Annaudom. Horner je osvojio dva Oscara, dvije nagrade Zlatni Globus, tri Nagrade Satelit, tri Nagrade Saturn, te je bio tri puta nominiran za nagradu Britanske filmske akademije (BAFTA).

Smrt uredi

22. lipnja 2015. velik broj medija je širom svijeta pisalo o pogibiji čovjeka u malom zrakoplovu modela Embraer EMB 312 Tucana, Short Tucano, koji se srušio u Nacionalnom parku Los Padres u južnoj Kaliforniji, pored malog grada Ventucope.[3] Narednog dana, njegovi predstavnici u Agenciji Gorfaine/Schwartz su objavili poruku na svojoj web stranici u kojoj navode da je Horner, jedina osoba u zrakoplovu, poginula.[4] Njegov odvjetnik je potvrdio da je Horner bio u letjelici kada je ona uzletjela nakon točenja goriva u Zračnoj luci Camarillo.[5]

Suvremenici i suradnici su odali počast Horneru, uključujući kompozitore Paula Williamsa i Alana Menkena te redatelje Rona Howarda[6] i Jamesa Camerona. Horner je izvijestio da se obvezao serijalu Avatar; Cameron je rekao da su se on i Horner radovali njihovom sljedećem susretu.[7] Njegova asistentica je na svojoj Facebook stranici objavila: "Izgubili smo nevjerojatnu osobu s velikim srcem i zapanjujućim talentom koji je umro radeći ono što je volio."[8]

Izvori uredi

  1. USA Today coverage of Horner's work pristupljeno 7. listopada 2014.(en)
  2. Titanic (James Horner)”. Filmtracks.com. Pristupljeno 7. listopada 2014. (en)
  3. „Pilot poginuo u avionu registriranog na Jamesa Hornera, skladatelja Titanica”. Associated Press. Canadian Broadcasting Corporation. 22. lipanj 2015.. Pristupljeno 22. lipnja 2015. 
  4. „James Horner poginuo u avionskoj nesreći - CNN.com”. CNN. 22. lipanj 2015.. Pristupljeno 23. lipnja 2015. 
  5. Dalton, Andrew; Cohen, Sandy (24. lipnja 2015.). „Kompozitor James Horner poginuo u avionskoj nesreći; dobitnik Oskara za glazbenu podlogu Tianica. Associated Press. Pristupljeno 24. lipnja 2015. 
  6. Burlingame, Jon (24. lipnja 2015.). „James Horner: Zahvala”. The Film Music Society. Pristupljeno 24. lipnja 2015. 
  7. Chestang, Raphael (24. lipanj 2015.). „Kako je James Horner stvorio nezaboravnu temu Titanica, "My Heart Will Go On"”. ET Online. Pristupljeno 24. lipnja 2015. 
  8. Barnes, Mike (22. lipanj 2015.). „James Horner, filmski skladatelj za Titanic i Hrabro srce, poginuo u avionskoj nesreći”. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 22. lipnja 2015. 

Vanjske poveznice uredi