Iron Man (film)

Za ostala značenja, vidi Iron Man (razvrstavanje).

'Iron Man' (u Srbiji distribuiran pod naslovom Gvozdeni čovek) je američki science fiction film snimljen 2008. u režiji Jona Favreaua i temeljen na seriji stripova o istoimenom superheroju (čiji lik tumači Robert Downey Jr.. Film je doživio veliki uspjeh, te je 2010. snimljen nastavak, a 2012. se lik Iron Mana pojavio i u crossover filmu Osvetnici.

Iron Man
Kino-poster
RežijaJon Favreau
ProducentAvi Arad
Kevin Feige
ScenarioMark Fergus
Hawk Ostby

Art Marcum
Matt Holloway
PredložakIron Man; autor:
Stan Lee
Larry Lieber
Don Heck
Jack Kirby
UlogeRobert Downey, Jr.
Terrence Howard
Jeff Bridges
Gwyneth Paltrow
MuzikaRamin Djawadi
FotografijaMatthew Libatique
MontažaDan Lebental
StudioMarvel Studios
Fairview Entertainment
DistribucijaParamount Pictures
Datum(i) premijere
2. 5. 2008 (2008-05-02)
Trajanje126 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet140 mil. $[1]
Bruto prihod585,174.222 $[1]
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Iron Man 2 (2010)

Radnja uredi

Toni Stark odlazi u Avganistan da bi pokazao novo oružje, ali ga teroristi zarobljavaju. Želja terorista je da im izgradi raketu Džeriko, koja ima izuzetnu razornu moć. Ali Stark sa dr. Džinsenom, koji je takođe zatočenik, umesto rakete izrađuju specijalni oklop, koja dobija energiju iz malog reaktora, koja je ugrađena Tonijev grudni koš. Dvojica planiraju beg iz zatočeništva. Prilikom ostvarivanja plana dr. Džinsen umire, ali i teroristi imaju teške gubitke. Starka pronalazi armija u pustinji. Vrativši se u SAD, izjavljuje, da „Stark industrija“ povlači proizvodnju oružja. Njegov poslovni partner Obadaja Stejn i Upravni odbor kompanije odlučuje o nastavku proizvodnje oružja.

Stark u međuvremenu radi na razvoju svog specijalnog oklopa, a njegov reaktor postaje moćniji. Otkriva da je Stejn taj koji je nagovorio Upravni odbor da nastavi sa proizvodnjom oružja i zbog toga odlučuje da odleti u Avganistan i odbrani selo Gulmiru od terorista. Uspeva da uništi svoja oružja, kao i "Džeriko" raketu. Prilikom svoje akcije, opažaju ga armije SAD, gde je u službi i njegov prijatelj Džejms "Roudi" Rodus. Posle borbe sa dva F-22 Reptor aviona, priznaje Roudiju da je on taj koji leti u zabranjenoj zoni. Pri Stejnovoj poseti terorističkoj organizaciji "Ten rings", Raza, njihov vođa, predaje mu Tonijeve dizajne, dok ga ovaj ubija. Stark je odlučan da popravi sve to što je njegova kompanija upropastila trgovinom, pa šalje Peper Pots da otkrije kome su prodavali oružja.

Tom prilikom vidi snimak koji dokazuje da je Stejn organizovao kindapovanje Starka u Avganistanu kao i da sarađuje sa teroristima. Stejn saznaje da je Peper uspela uzeti podatke sa kompjutera. Peper sreće agente tajne organizacije „Šild“ i oni kreću da uhapse Stejna. Obadaja, koji ima prototip oklopa sličan Tonijevom, krade mu reaktor iz grudi, ostavivši ga da umre. Roudi pronalazi onesvešćenog Starka koji pokušava da iskoristi svoj stari reaktor.

Stejn i Stark se bore na ulicama Los Anđelesa. Stark pobeđuje svog protivnika, i posle pobede priznaje da je on Ajron men.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 „Iron Man (2008)”. Box Office Mojo. Pristupljeno 1. VII 2009. 

Vanjske veze uredi