George C. Wolfe

Za ostala značenja, vidi George C. Wolfe (razvrstavanje).

George C. Wolfe (rođen 23. septembra, 1954.) – afroamerički dramski pisac i reditelj.

George C. Wolfe

Rođenje 23. septembar, 1954.
Frankfort, Kentucky, SAD
Profesija dramaturg, reditelj
IMDb profil

Wolfe je rođen u Frankfortu, u veoma velikoj afroameričkoj zajednici, tako da se u toku odrastanja nije susretao sa konceptom rasne inferiornosti[1]. Međutim, osetio je rasizam sa još sedam godina, kada nje mogao da uđe u bioskop i gleda crtani 101 Dalmations, zato što je bio crn. Ovo ocenjuje kao presudan događaj u životu, koji ga je naveo na odluku da postigne savršenstvo u svemu što radi, kako bi mogao da uđe svugde gde poželi[2]. Pohađao je privatnu crnačku školu, a kasnije i istorijski crnački univerzitet Kentucky State University, sve dok se nije preselio u Californiju, gde je diplomirao na pozorištu. Neko vreme je predavao u Los Angelesu i pisao je predstave.

U Los Angelesu je naučio da pozorište koristi kao političku i društvenu snagu. Takođe, tamo je stupio u kontakt sa zajednicama koje nije mogao upoznati u rodnom gradu, između ostalog i sa gejevima, od kada počinje njegov coming out.

Godine 1979. odlazi u New York, gde nastavlja sa studijama i dobija MFA u dramaturgiji i muzičkom pozorištu na New York University, 1983.

Njegovi prvi radovi, mjuzikl Paradise (1985) i predstava The Colored Museum (1986), prikazani su u off-broadwayskoj produkciji i dobili su različite kritike. Godine 1989. Wolfe je primio Obie Award za predstavu Spunk, adaptaciju tri priče Zore Neale Hurston.

Nacionalnu reputaciju zaradio je mjuziklom Jelly's Last Jam, iz 1991. godine o životu jazz muzičara Jelly Roll Mortona. Posle premijere u Los Angelesu, predstava je premeštena na Broadway, gde je dobila 11 nominacija za Tony Award. Dve godine kasnije Wolfe je režirao Kushnerovu predstavu Angels in America: Millennium Approaches za koju je dobio Tony Award za najbolju režiju predstave. Režirao je i drugi deo predstave Angels in America: Perestroika.

Od 1993. do 2004. Wolfe je radio kao umetnički direktor i producent New York Shakespeare Festivala/Public Theatera, gde je 1996. napravio mjuzikl Bring in 'Da Noise, Bring in 'Da Funk u kome je glumio Savion Glover. Predstava je premeštena u broadwayski Ambassador Treatre i donela mu je drugu po redu nagradu Tony za režiju, kao i veliki finansijski uspeh.

Krajem 2004. Wolfe je najavio da ostavlja pozorište kako bi se posvetio filmskoj režiji, započinjući sa televizijskim filmom Lackawanna Blues, koji je bio dobro prihvaćen.

Uprkos filmu, Wolfe je nastavio da režira predstave, kao što su Kushnerova Caroline, of Change i predstava nagrađena Pulicerovom nagradom Topdog/Underdog spisateljice Suzan-Lori Parks. U leto 2006. režirao je novi prevod Brechtove Mutter Courage und ihre Kinder u kojoj glume Meryl Streep, Kevin Kline i Austin Pendleton.

Vanjske veze uredi

Reference uredi

  1. George C. Wolfe Arhivirano 2007-05-27 na Wayback Machine-u – biografija
  2. „Office of the Provost”. Arhivirano iz originala na datum 2007-05-27. Pristupljeno 2007-05-25. 
Nagrade
Prethodi:
Mike Nichols
za The Prisoner of Second Avenue
Tony Award za najbolju režiju predstave
1993
za Angels in America: Millennium Approaches
Slijedi:
Stephen Daldry
za An Insprector Calls
Prethodi:
Harold Prince
za Show Boat
Tony Award za najbolju režiju mjuzikla
1996
za Bring in 'da Noise/Bring in 'da Funk
Slijedi:
Walter Bobbie
za Chicago