Angels in America: A Gay Fantasia on National Themes

Za istoimenu televizijsku miniseriju vidi: Angels in America (miniserija)

Angles in America: A Gay Fantasia on National Themes (Anđeli u Americi: Gej fantazija na nacionalne teme) višestruko je nagrađivana predstava američkog dramaturga Tony Kushnera, napisana iz dva dela: Millennium Approaches i Perestroika Kasnije je prerađena za televizijsku seriju, a Peter Eötvös ju je preradio u operu. Predstava je napisana za osmoro glumaca i glumica, koji igraju po nekoliko uloga.

ProdukcijaUredi

Prvi deo, Millennium Approaches pripremila je i izvela maja 1990. godine Centre Theatre Group u Mark Taper Forumu u Los Angelesu kao radionicu. Kushner je razvio predstavu sa [[Mark Taper Forum]]om sa kojima je imao dugu saradnju. Svetsku premijeru predstava je doživela maja 1991. godine u produkciji Eureka Theatre Company u San Franciscu, u režiji Davida Esbjornsona. Premijeru u Londonu predstava je imala januara 1992. godine u Royal National Theatreu u režiji Declana Donnellana. Predstava se u Londonu igrala godinu dana.

Drugi deo Perestroika je još uvek bila u pripremi dok se Millennium Approaches igrao. Eureka Theatre u toku svetske premijere prvog dela i Mark Taper Forum maja 1992. izvele su drugi deo kao scensku probu. Svetska premijere održana je novembra 1992. godine u produkciji Mark Taper Foruma, u režiji Oskara Eustisa i Tonyja Tacconea. Godinu dana kasnije, 20. novembra predstava je doživela i Londonsku premijeru ponovo u National Theatreu u režiji Donnellana, sa ponovnom postavkom Millennium Approaches.

BroadwayUredi

Prvi deo je imao premijeru na Broadwayu 4. maja, 1993 godine u Walter Kerr Theatreu u režiji George C. Wolfea. Drugi deo je pridružen repertoaru 23. novembra, 1993. godine sa istom ekipom. Kada se izvodi zajedno, predstava traje oko 7 sati.

Oba dela su zajedno skinuta sa repertoara 4. decembra, 1994. Millennium Approaches je imao 367 prikazivanja i 20 pretpremijernih igranja.

GlumciUredi

U originalnoj broadwayskoj produkciji uloge su bile podeljene:

MillenniumUredi

Glumac/glumica Uloge
Kathleen Chalfant Rabbi Chemelwitz
Henry
Hannah Pitt
Ethel Rosenberg
David Marshall Grant Joe Pitt
Prior 1
The Eskimo
Marcia Gay Harden Harper Pitt
Martin Heller
Ron Leibman Roy Cohn
Prior 2
Joe Mantello Louis Ironson
Ellen McLaughlin Emily
Ella Chapter
The Woman in the South Bronx
The Angel
Stephen Spinella Prior Walter
Man in the Park
Jeffrey Wright Mr. Lies
Belize

PerestroikaUredi

Glumac/glumica Uloge
Kathleen Chalfant Prelapsarianov
Hannah Pitt
Henry
Ethel Rosenberg
Council of Principalities
Rabbi Chemelwitz
David Marshall Grant Joe Pitt
Council of Principalities
Marcia Gay Harden Harper Pitt
Council of Principalities
Ron Leibman Roy Cohn
Council of Principalities
Joe Mantello Louis Ironson
Council of Principalities
Sarah Ironson
Ellen McLaughlin Emily
Mormon Mother
Angel
Stephen Spinella Prior Walter
Jeffrey Wright Belize
Council of Principalities

Nagrade i nominacijeUredi

Millennium (1993)Uredi


Perestroika (1994)Uredi


Ostale nagradeUredi

RadnjaUredi

Upozorenje: Slijede detalji zapleta ili kompletan opis.

Radnja predstave se odvija u New Yorku "i drugde" u periodu 1985-1986 (Millennium Approaches) i od 1986. do 1990. (Perestroika).

Louis Ironson je neurotičan gej Jevrejin, koji živi sa svojim dečkom Priorom Walterom. Kada Prior saznaje da ima AIDS (u to vreme još uvek prilično nepoznata bolest) Louis ga napušta. Joe Pitt, Mormon i republikanski sudski pomoćnik, dobija poslovnu ponudu od svog mentora mekartiste, Roya Cohna, licemera koji krije da je gej i umire od AIDS-a. Posao, međutim, ne prihvata odmah, jer je zabrinut za svoju suprugu, Harper Pitt, koja je zavisna od Valiuma.

U toku sedam sati trajanja predstave Priora posećuju duhovi i anđeli, koji mu saopštavaju da je prorok; Joe Pitt se bori između svojih religijskih ubeđenja i svoje homoseksualnosti; Louis se bori sa svojom ideologijom i njenim kontradikcijama koje prete da unište njegovu sreću (njegova ljubav prema Prioru i nemoć da prihvati njegovu bolest, njegova ljubav prema Americi kao instituciji nasuprot svojoj zgroženosti zbog institucionalizovane homofobije i njegova ljubav prema Joe Pittu i odbojnost kada sazna da je Pittov idol Roy Cohn su tačke njegovog slamanja). Joeova majka, Hannas dolazi u New York da bi pomogla Harper, a zatim postaje Priorova prijateljica nakon što Prior pokuša da se suprotstavi njenom sinu. Roy Cohn dospeva u bolnicu, gde mu društvo pravi jedino duh Ethel Rosenberg, koju je poslao na smrt, i medicinsko osoblje, među kojima je i Priorov najbolji drug, bivša drag queen, kome je nametnuto, takođe, da stalno izveštava Louisa o Priorovom zdravlju.

Predstava je ispunjena crnim humorom i tragedijom. Napravljena je tako da scene u kojima su potrebni specijalni efekti namerno pokazuju njihovu teatralnost. Većina glumaca i glumica igra više uloga (na primer, glumica koja igra Priorovu negovateljicu pojavljuje se i kao anđeo Amerike). U predstavi se obilno eksploatišu biblijske reference, kao i reference na američko društvo. Prisutni su i fantastični elementi odlaska na Antarktik i u Raj, a neke od ključnih scena dešavaju se u San Franciscu i ispred Bethesda Fountain u Central Parku

Miniserija na HBO-uUredi

Godine 2003. HBO je napravio miniseriju prema predstavi. Kushner je prilagodio originalni tekst, a režiju je radio Mike Nichols. HBO je seriju emitovao u različitim formatima: iz dva dela od po tri sata, koja odgovaraju predstavama Millennium Approaches i Perestroika, kao i u delovima od po sat vremena, nazvanim poglavljima, koji od prilike odgovaraju činovima predstave. Serija je osvojila Golden Globe i Emmy Award za miniseriju.

Ključne uloge u seriji pokrivaju Al Pacino, Meryl Streep, Emma Thompson, Justin Kirk i Mary-Louise Parker.

Vanjske vezeUredi

Nagrade
Prethodi:
Dancing at Lughnasa
(Briana Friela)
Tony Award za najbolju predstavu
1993
(Angels in America: Millennium Approaches)
Slijedi:
Angels in America: Perestroika
(Tony Kushnera)
Prethodi:
Angels in America: Millennium Approaches
(Tony Kushnera)
Tony Award za najbolju predstavu
1994
(Angels in America: Perestroika)
Slijedi:
Love! Valour! Compassion!
(Terrenca McNallya)