Za ostala značenja, vidi Show Boat (razvrstavanje).

Show Boat je američki mjuzikl u dva čina iz 1927. godine za koga je muziku napisao Jerome Kern, a libreto i tekst Oscar Hammerstein II. Temelji se na istoimenom romanu Edne Ferber iz 1926. godine. Radnja se odvijala na plovećem kazalištu na rijeci Mississippi od 1880-ih do 1920-ih. Mjuzikl je premijerno izveden na Broadwayu u produkciji Florenza Ziegfelda 19. decembra 1927.

Smatra se jednim od najvažnijih mjuzikala u historiji, prije svega zato što je imao "epsku" radnju, odnosno bavio se ozbiljnim društvenim temama poput siromaštva, rasizma na američkom Jugu nasuprot dotadašnjih "laganih" i neozbiljnih i eskapističkih opereta, unijevši u žanr mjuzikla dotada nevjerojatnu količinu socijalnog realizma. Originalna postava je također bila važna po tome što je razbila dotadašnju rasnu segregaciju na Broadwayu, onosno bila prvi kazališni komad u kome su crnci i bijelci istovremeno nastupali na pozornici.

Pjesme iz tog mjuzikla - kao Ol' Man River i Can't Help Lovin' Dat Man - su kasnije postali veliki hitovi, i često su obrađivani od brojnih renomiranih izvođača. Mjuzikl je od strane Hollywooda ekraniziran tri puta - 1929. godine (temeljen na romanu, ali s dijelom pjesama iz mjuzikla); 1936. godine (crno-bijela verzija) i 1951. godine (verzija u boji).

Iako se smatra jednom od najvažnijih djela američke kulture 20. vijeka, danas je često predmet kritičara koji mu zamjeraju da se prema afroameričkim likovima odnosi na za današnje standarde neprimjeren i politički nekorektan način, a kao primjer se navodi korištenje izraza "nigger" u originalnom libretu.

Eksterni linkovi uredi