Afroamerikanci ili Afrički Amerikanci je izraz koji se danas u SAD službeno koristi kako bi opisao stanovnike crne boje kože, odnosno potomke crnih robova dovedenih u Sjevernu Ameriku između 17. i 19. vijeka.

Izraz, koga je prvi koristio crni nacionalistički vođa Malcolm X, nastoji zamijeniti izraz "crnci" (engleski: Blacks) koji se u dijelu tadašnje crnačke zajednice smatrao jednako uvredljivim kao "negro" i "obojani". Izraz je, umjesto po rasi, američke crnce trebao identificirati prema regiji odakle potječu njihovi preci i tako ih u izjednačiti s etničkim skupinama unutar američke nacije kao što su Italoamerikanci ili Portorikanci.

Prema podacima američkog Ureda za popis stanovništva u SAD živi 37,1 milion Afroamerikanaca, koji čine 12,9 % ukupnog stanovništva. Od toga njih 58,4 %, prema rezultatima popisa iz 2000. godine, žive na američkom Jugu. No, 88 % svih Afroamerikanaca također žive u velikim gradovima, tako da u nekima od njih, kao Gary, Detroit, Atlanta, Memphis i Washington DC, čine većinu.

Izraz "Afroamerikanci" se 1990-ih, u doba "političke korektnosti", odomaćio u američkoj javnosti i ušao u službenu upotrebu. No, istovremeno je izazivao dosta kontroverze, s obzirom da njegova upotreba može izazvati cijeli niz nesporazuma i nedoumica.

Tako se izraz koristi isključivo za osobe crne boje kože, te se ne primjenjuje na Amerikance bijele kože koji su ili emigrirali iz Afrike ili im odatle potječu preci (Berberi, Afrikaneri).

Istovremeno se taj izraz koristi za svaku osobu crne boje kože koja živi na teritoriju SAD, bez obzira da li ona pripada nekoj specifičnoj etničkoj skupini kao što su Jamajčani ili Haićani.

Nadalje, sam izraz "Afroamerikanci" se ponekad koristi i za cjelokupno crno stanovništvo oba američka kontinenta.

Izraz "Afroamerikanac" se preko holivudskih filmovima i drugih proizvoda američke popularne kulture proširio na ostatak svijeta, gdje je postao sinonim izrazu "crnac", te se ponekad koristi i za osobe koje nemaju nikakve direktne veze s Afrikom ili Amerikom.