Douglas Adams

Ovo je članak o humoristu. Za Indoeuropeanista v. Douglas Q. Adams.
Douglas Adams
Biografske informacije
Rođenje 11. mart 1952. (1952-03-11)
Engleska Cambridge, Engleska
Smrt 11. maj 2001. (dob: 49)
Sjedinjene Američke Države Santa Barbara, CA, SAD
Nacionalnost Englez
Supružnik Jane Belson
(1991-2001; njegova smrt)
Partner Sally Emerson
(1980-1981)
Djeca Polly Jane Rocket Adams
Obrazovanje
Alma mater St John's College, Cambridge
Zanimanje književnik
Opus
Književni pravac postmodernizam
Književne vrste proza
Jezik engleski
Znamenita djela

Douglas Noël Adams ( 11. ožujka 1952. - 11. svibnja 2001.) je bio britanski radio dramaturg i pisac, najpoznatiji po seriji knjiga Vodič kroz Galaksiju za autostopere. U vreme njegove smrti, ovaj serijal je bio prodan u više od petnaest miliona primeraka.

Obrazovanje i rani radUredi

Adams je rođen u Kembridžu i obrazovan u Brentvud školi u Eseksu, gde se sprijateljio s Grifom Džonsom. Adams je pohađao St. John's College, gde je 1974. godine diplomirao englesku književnost.

Neki od njegovih ranih radova su prikazani na televiziji BBC2 1974. godine. Uskoro ga je "otkrivo" Grejam Čepmen iz Monti Pajtona. Adams je napisao jedan od skečeva u 45. epizodi Letećeg cirkusa.

Adamsov rani rad na radiju uključuje skečeve u programima The Burkiss Way i News Huddlines, a i bio je pisac jedne epizode programa Doctor on the Go.

Vodič kroz Galaksiju za autostopereUredi

Prema Adamsu, ideja za Vodič za autostopere kroz galaksiju (roman) je nastala kada je pijan ležao u polju u Insbruku u Austriji, gledajući zvezde. Lutao je noseći knjigu Vodič kroz Evropu za autostopere kada je naišao na grad gde niko nije pričao za njega razumljiv jezik. Kada se napio i otišao u polje da spava, bio je inspirisan nemogućnošću da komunicira sa ljudima iz tog grada.

Vodič kroz Galaksiju za autostopere je originalno nastao kao šestodelna radio serija na BBC Radio 4 1978. godine. Radio serija je bila osnova za seriju knjiga, koja je postala poznata kao "trilogija u pet nastavaka", a kasnije i TV seriju.

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi