Otvori glavni meni
Der Eigene
Der Eigene - 1896.jpg
Prvi broj časopisa Der Eigene.
Tip časopis
Format
Vlasnik Adolf Brand
Osnivači Adolf Brand
Izdavač Adolf Brand
Urednik Adolf Brand
Osnivanje 1. april, 1896.
Jezik nemački
Zadnje izdanje 1932.
Cena 1.50 M (1869.)
Sedište Berlin
Država Nemačka

Der Eigene (u prevodu Sopstveni) je prvi gej časopis u svetu. Osnovao ga je Adolf Brand i izdavao ga je u periodu od 1896. do 1933. godine. Prvih deset brojeva izlazili su kvartalno, a kasnije mesečno uz prekide i neredovnost.

Časopis je najpre imao podnaslov: „Ein Blatt für Alle und Keinen“ (List za sve i ni za koga), a od druge godine: „Monatsschrift für Kunst und Literatur“ (Mesečni časopis za umetnost i književnost); „Ein Blatt für männliche Kultur“ (List za mušku kulturu). U prvim brojevima obrađivana je i Stirnerova filozofija, kao i anarhističke teme, ali kasnije se to retko ponavljalo. Od 1898. Der Eigene sadrži poglavito pesme, prozu, fotografije i crteže. Među onima koji su doprinosili sadržaju bili su i Benedict Friedlaender, Klaus Mann, Thomas Mann, Theodor Lessing i Erich Mühsam.

Časopis je morao da se bori i sa cenzurom. Godine 1903. pokrenut je proces protiv časopisa zbog objavljene pesme „Die Freundschaft“. Proces je,međutim, oboren kada se ispostavilo da je pesmu napisao Friedrich Schiller.

Godine 1932., otpočeo je jak pritisak na Branda, zbog čega je časopis prestao da izlazi.

Vanjske vezeUredi