Crni trougao je simbol lezbejske i feminističke solidarnosti i ponosa.

Crni trougao je simbol lezbejskog ponosa i lezbejske borbe protiv represije i diskriminacije.
Kennzeichen für Schutzhäftlinge in den Konzentrationslagern – tabla sa oznakama za zatvorenike i zatvorenice konc-logora. Crni trougao označava „asocijalne“.
Deo serije o
LGBT simbolima
Zastava duginih boja
Zastava bear ponosa
Biseks. zastava
Trans zastava
Ružičasti trougao
Crni trougao
Lambda
Labris
Ljubičasta ruka
LGBT portal
Ova kutijica: pogledaj  razgovor  uredi

Značenje i poreklo uredi

Crni trougao sličnog je porekla kao Ružičasti trougao. Korišćen je u koncentracionim logorima za vreme Drugog svetskog rata, u kojima su zatvorenici i zatvorenice nosile oznake u obliku trougla, čije su različite boje označavale različite kategorije zatvorenika. Crni trougao označavao je „asocijalne“. Većina označenih crnim trouglom bile su mentalno retardirane osobe i beskućnici/ce. Međutim, u ovu grupu su ulazili/e i alkoholičari, odnosno alkoholičarke, prostitutke i slično. Romi i Romkinje su takođe bili označavani/e Crnim trouglom u nekim logorima, dok su ih u drugim označavali trouglovima braon boje.

U sačuvanim dokumetima ne postoje zapisi da su lezbejke bile obeležavane Crnim trouglom, kao ni da su bile grupa koja je deportovana u logore. Paragraf 175, koji je kriminalizovao homoseksualnost, odnosio se samo na muškarce. Ipak, pošto su nacisti čvrsto zagovarali tradicionalnu ulogu žena, kojima je mesto uz decu, u kuhinji i u kući (3K - Kinder, Küche, Kirche), mnogi/e veruju da su lezbejke, kao i ostale neheteroseksualne žene, bile smatrane „asocijalnim“ u nacističkoj Nemačkoj.

Takođe je moguće da su memoari francuske kabare pevačice Fania Fenelon, pod nazivom „Sursis pour l'orchestre“, uticali na prihvatanje Crnog trougla kao lezbejskog simbola. U memoarima, u kojima opisuje svoj boravak u Auschwitzu, vrlo direktno piše i o lezbejkama. Njeni memoari su prevedeni na engleski jezik pod nazivom „Playing for time“, ali delovi u kojima piše o lezbejkama u logoru su cenzurisani i uveliko izostavljeni iz prevoda.

Koji god da je razlog, lezbejke su prihvatile Crni trougao kao simbol svoje borbe protiv represije i diskriminacije i on danas predstavlja jedan od najraširenijih lezbejskih simbola.

Vidi dalje uredi

Dalja literatura uredi

Kritička diskusija na temu Crnog trougla i njegove upotrebe za obeležavaje lezbejki u konc-logorima, kao ekvivalent Ružičastom trouglu za gejeve; nastanak simbola.
  LGBT istorija
Antika Grčka
Pederastija (AtinaKritSpartaTeba) • Homoseksualnost u vojsciMitologijaFilozofija grčke pederastijeKalosErastEromenos
• • •
RimEgipat (Khnumhotep i Niankhkhnum)• Azija
Srednji vek VizantijaAdelfopoiesis
Novi vek RenesansaUranijska poezijaUranijski pokret
XX vek Emancipatorski pokret u Nemačkoj
(LGBT istorija u Nemačkoj)
Magnus HirschfeldNaučno-humanitarni komitetInstitut za seksualnu naukuDer Eigene
• • •
Progon LGBT osoba u nacističkoj Nemačkoj
Paragraf 175Reichszentrale zur Bekämpfung der Homosexualität und AbtreibungRužičasti trougaoCrni trougao
• • •
Homofilni pokretStounvolska revolucijaGay LiberationAIDS krizaQueer NationIstopolne zajednice i brakovi
Opšti pregled Pregled LGBT istorijeLezbejska istorijaProgon LGBT osobaAnti-gej zakoni
Ova kutijica: pogledaj  razgovor  uredi