Corpse Bride (u prevodu Mrtva nevesta) je britansko-američki animirani film snimljen 2005. u režiji Tima Bartona. U njemu je Barton koristio 'stop motion' animaciju i jedan od glasova poverio svom čestom saradniku, glumcu Džoniju Depu. Kako objašnjava kostur jednog lika u ovom crtanom filmu: to je tragična priča o ljubavi, strasti i ubistvu najstrašnijem u viktorijanskoj Engleskoj.

Corpse Bride
Kino-poster
RežijaTim Burton
Mike Johnson
ProducentTim Burton
Allison Abbate
Joe Ranft
Derek Frey
ScenarioJohn August
Caroline Thompson
Pamela Pettler
UlogeJohnny Depp
Helena Bonham Carter
Emily Watson
Tracey Ullman
Paul Whitehouse
Joanna Lumley
Albert Finney
MuzikaDanny Elfman
FotografijaPete Kozachik
MontažaChris Lebenzon
StudioLaika Entertainment
Warner Bros. Family Entertainment
DistribucijaWarner Bros. Pictures
Datum(i) premijere
7. 9. 2005 (2005-09-07) (VIFF)
23. 9. 2005 (2005-09-23) (SAD)
13. 10. 2005 (2005-10-13) (Ujedinjeno Kraljevstvo)
Trajanje77 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
 Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet40 mil. $[1]
Bruto prihod117,195.061 $[2]

U Mrtvoj nevesti, i Džoni Dep i ostali glumci govore kroz lutke od 30-tak centimetara, koje se kreću zahvaljujući zahtevnom procesu 'stop motion' animacije. Da bi se nekoliko sekundi akcije sačuvalo na filmu, ponekad su potrebne nedelje snimanja. Interesantno je da su sve lutke ručno pravljene. Film je sniman u Velikoj Britaniji i Americi.

Ono što takođe mnogo doprinosi duhu ovog ostvarenja jeste muzika, još jednog čestog saradnika Tima Bartona – kompozitora Denija Elfmana. Nekadašnji roker, član benda Oingo Boingo (Oingo Boingo), pored originalne muzike koju je napisao za ovaj film, takođe i pozajmljuje svoj glas, tačnije rečeno svoje pevanje jednom liku.

U filmu Mrtva nevesta Tima Bartona glasove su, pored Džonija Depa, lutkama pozajmili i Emili Votson, Trejsi Ulman, Albert Fini, Kristofer Li i supruga reditelja Helena Bonam Karter - u naslovnoj ulozi.

Radnja filma uredi

U svetu živih, stidljivi Viktor (glas mu pozajmljuje Džoni Dep) samo što nije po prvi put sreo svoju verenicu Viktoriju (glas joj pozajmljuje Emili Votson).

Ispostavi se da su njih dvoje savršeni par. Međutim, preopterećen zahtevima i očekivanjima svojih prostih roditelja, odnosno taštom i tastom koji su snobovi, Viktor beži u šumu, gde zakači svoju burmu za ono što veruje da je grana drveta. Međutim, ispostavi se da je to koščati prst mrtve neveste, koja je odlučna da ga sa sobom povede u zemlju mrtvih. Nemajući izbora, Viktor biva zarobljen u zemlji mrtvih, ali sanja da se vrati u život i ponovo sretne svoju pravu verenicu Viktoriju.

Međutim tokom vremena, Viktor se zaljubljuje u svoju mrtvu nevestu i rešava da joj iskreno pokloni svoje srce. Ipak na videlo izlazi jedna nepravilnost, koja primorava sve stanovnike zemlje mrtvih da odu u zemlju živih. Naime, tokom venčanja se kaže: „... dok nas smrt ne rastavi“. S obzirom da je Viktor bio primoran da ode u zemlju mrtvih, potrebno je da se u zemlji živih obavi venčanje i da zatim Viktor popije smrtonosan napitak. Ali tokom venčanja, pojavljuje se Viktorija i Viktor shvata kome zaista pripada njegovo srce. Mrtva nevesta ne želi da kvari tuđu sreću, jer je i njena nekada davno bila uništena i vraća se u zemlju mrtvih.

Izvori uredi

  1. Bowles, Scott (2005-09-27). „Stop-motion coaxes 'Corpse Bride,' 'Gromit' to life”. Usatoday.Com. Pristupljeno 1. III 2011. 
  2. „Corpse Bride (2005) - Box Office Mojo”. Box Office Mojo. Pristupljeno 19. III 2010. 

Spoljašnje veze uredi