Cleveland Spiders

Cleveland Spiders je naziv za američki profesionalni bejzbol klub iz Clevelanda koji se natjecao u vodećim ligama između 1887. i 1899. godine. Domaći teren im je bo National League Park od 1889 do 1890. godine, te League Park od 1891. do 1899.

Spidersi, koji su također poznati pod nazivom Cleveland Blues, su osnovani kako bi se natjecali American Associationu. Ispočetka su bili prilično slab tim, ali im se kvaliteta igre značajno poboljšala 1891. godine, dvije godine nakon preseljenja u National League, te zato što su u svoje redove primili legendarnog pitchera Cyja Younga.

Spidersi su najbolju sezonu imali 1892. godine, kada su imali odnos pobjeda i poraza 93-56, te završili na drugom mjestu. S druge strane, osim drugog basemana Cupida Childsa, Spidersi nisu imali dobre ofenzivne igrače, i uspjeh im je gotovo u potpunosti posljedica vrhunskog bacanja, odnosno obrane. Nakon te sezone su igrali "Seriju za svjetsko prvenstvo" od šest egzibicijskih utakmica protiv Boston Beaneatersa, ali nisu uspjeli postići više od jedne neriješene utakmice.

Godine 1895. Spidersi su završili na drugom mjestu, ovaj put iza Baltimore Oriolesa. Young je ponovno vodio ligu u broju pobjeda, a zahvaljujući dobrom udaraču Jesseju Brukettu s prosjekom udaraca od .409 average Spidersi su uspjeli osvojiti Temple Cup.

Godina 1895. je bila najbolja klub. Sljedeće sezone su Baltimore i Cleveland ponovno bili na prva dva mjesta, ali je Cleveland lako izgubio Temple Cup. Sljedeće dvije sezone, Spidersi su završili na petom mjestu, a Young je za Spiderse 18.9. 1897. bacao prvi od svoja tri no-hittera.

Godine 1899. vlasnici kluba, braća Robison, kupili su suparnički bejzbol klub St. Louis Perfectos, ali su u usto vrijeme zadržali vlasništvo nad clevelandskim klubom. Ta praksa, koja je izazivala sukob interesa, u to vrijeme još nije bila stavljena van zakona. Robisoni su zaključili da bi klub u St. Louisu privlačio daleko više publike nego klub u Clevelandu, pa su odlučili tamo poslati sve najbolje igrače kao što su Young, Burkett i Wallace.

To se, prema baseball-reference.com, zbilo 29.3. 1899. godine, samo 17 dana prije početka redovne sezone, a 5.6. su obavljeni dodatni transferi.

Nagli odlazak najboljih talenata je imao katastrofalne posljedice na klub, koji je u ligi doživio potpuni debakl. Spidersi su sezonu završili kao najgori klub u historiji MLB, s odnosom pobjeda i poraza 20-134 (.130) te izgubili 40 od 41 posljednjih utaknmica sezona. Za pobjednikom Brooklyn Superbas su zaostajali 84, a za pretposljednjim klubom iz Washingtona čak 35 utakmica.

To se odrazilo na nestanak publike s clevelandskog stadiona, te su ostali klubovi NL, suočeni s nestankom prihoda od ulaznica, odbili putovati u Cleveland. Spidersi su tako svojih posljednjih 36 utakmica bili prisiljeni igrati u gostima.

O debaklu svjedoči i činjenica da je Spidersima samo jednom 20.5. i 21.5. uspjelo pobijediti u dvije utakmice zaredom. U 154 utakmice protivnici Spidersa su čak 49 puta uspjeli postići više od 10 runova. Za vrijeme cijele sezone je na domaćem terenu prodano 6.088 karata, s prosjekom od 179 gledatelja po utakmici.

Navijače Clevelanda je posebno naljutila činjenica da je St. Louis Perfectos samo godinu dana ranije završio na posljednjem mjestu sa sličnim popraznim rezultatima, te jednostavno profitirao.

Posljedica debakla je bila odluka NL da se liga sa dvanaest smanji na osam kluba, a braća Robison su odlučila Spiderse prebaciti u nižu ligu. Duboko nezadovoljstvo clevelandskih navijača sljedeće godine iskoristio Ban Johnson kako bi iz Grand Rapidsa u Cleveland premjestio klub niže lige Western League, a koji se 1900. proglasio Cleveland Indiansima, klubom-osnivačem American League koji danas čini sastavnicu Major League Baseballa.

Vanjske veze uredi