Baltimore Orioles (19. vijek)

Za ostale upotrebe, v. Baltimore Orioles (razvrstavanje).

Baltimore Orioles bio je američki profesionalni bejzbol klub iz Baltimorea na kraju 19. vijeka.

S djelovanjem je započeo godine 1882. kao klub-osnivač nove profesionalne lige American Association. Rezultati su bili tako loši da je godine 1889. izbačen iz te lige. Međutim, ispadanje kluba Brooklyn Gladiators usred sezone [Bejzbol 1890|1890]. je Oriolese vratilo u AA.

Nakon što je AA prestala s radom, Orioles se priključio staroj ligi National League. Nakon dvije loše sezone, pod vodstvom igrača/menadžera Neda Hanlona 1894-1896. klub osvaja tri uzastopne titule prvaka. Sljedeće dvije sezone su bili na drugom mjestu te su osvojili Temple Cup 1897. i 1897.

Godine 1899. Baltimore Orioles su završili na četvrtom mjestu. Iste je godine NL donijela odluku o smanjenju broja klubova u Ligi, što je uključivalo izbacivanje Oriolesa.

Dok je stari klub prestao s radom, dio igrača na čelu s Johnom McGrawom je na to dvije godine reagirao formiranjem novog disidentskog kluba pod imenom Orioles, ali je on, igrajući u novoj ligi American League u Baltimoreu ostao samo dvije godine, a potom se preselio u New York, gdje danas djeluje kao New York Yankees.

Današnji Baltimore Orioles su, pak, nasljednik kluba St. Louis Browns koji se 1954. doselio u Baltimore.

Vanjske veze uredi

  • Excerpt from Where They Ain't: The Fabled Life And Untimely Death Of The Original Baltimore Orioles by Burt Solomon at BaseballLibrary.com