Major League Baseball

Major League Baseball (MLB) je izraz koji u najširem smislu označava vrhunski profesionalni bejzbol.

U užem, i mnogo česćem korištenom smislu, Major League Baseball je sportska organizacija koja okuplja dvije profesionalne bejzbolske lige u Sjevernoj Americi - National League i American League. Zajednička organizacijska struktura je stvcorena godine 1903.

American League je poznata po tome što se u njoj koristi pravilo određenog udarača, dok National League ne poznaje to pravilo ('inter-league' ili međuligaške utakmice se održavaju po pravilima domaćeg tima).

Godine 2000. obje lige su se službeno raspustile kao posebne pravne osobe, a sva prava i obevze su prenijele na ured komesara. MLB pravno gledano djeluje kao jedinstvena liga te predstavlja jednu od vodećih profesionalnih sportskih liga Sjeverne Amerike.

Major League Baseball djeluje temeljem sporazuma koji je nekoliko puta mijenjan od 1876, kada je bio poznat kao Ustav NL Constitution. Posljednja njegova izmjena je zabilježena godine 2005.

Major League Baseball, pod upravom svog komesara Buda Seliga, unajmljuje i plaća sudačke tumove, te sklapa marketinške, radne, ui televizijske ugovora. Kao i većina sjevernoameričkih sportskih liga, koncept zvan 'zatvorena trgovina' (closed shop) sprečava MLB da svake godine na temelju rezultata uvodi i izbacuje klubove iz MLB.

MLB također posjeduje poseban odnos prema cjelokupnom sportu, pa tako kontrolira niže lige, kolektivno poznate kao minor league baseball. To se uglavnom temelji na presudi američkog Vrhovnog suda u slučaju Federal Baseball Club v. National League iz 1922. godine kojom je ustanovljeno da bejzbol ne predstavlja međudržavnu trgovinu (a samim time ne spada u domašaj antitrustovnog prava u nadležnosti Vlade SAD), usprkos toga što MLB bejzbol definira kao "industriju" umjesto "sporta."

Multimedijski odjel MLB je poznat kao MLB Advanced Media sa sjedištem u New Yorku, te nadgleda MLB.com i svih 30 web-stranica pojedinačnih klubova. Osnivačka povelja MLB Advanced Media tvrdi da je taj entitet ima uređivačku politiku nezavisnu od Lige, iako ima istog vlasnika i s njim dijeli prihod. MLB Productions je sličan odjel MLB, s fokusom na video i tradicionalne medije.

Bilješke uredi

Eksterni linkovi uredi

MAJOR LEAGUE BASEBALL

AMERICAN LEAGUE

EAST DIVISION

Baltimore Orioles
Boston Red Sox
New York Yankees
Tampa Bay Devil Rays
Toronto Blue Jays

CENTRAL DIVISION

Chicago White Sox
Cleveland Indians
Detroit Tigers
Kansas City Royals
Minnesota Twins

WEST DIVISION

Los Angeles Angels of Anaheim
Oakland Athletics
Seattle Mariners
Texas Rangers


NATIONAL LEAGUE

EAST DIVISION

Atlanta Braves
Florida Marlins
New York Mets
Philadelphia Phillies
Washington Nationals

CENTRAL DIVISION

Chicago Cubs
Cincinnati Reds
Houston Astros
Milwaukee Brewers
Pittsburgh Pirates
St. Louis Cardinals

WEST DIVISION

Arizona Diamondbacks
Colorado Rockies
Los Angeles Dodgers
San Diego Padres
San Francisco Giants


World Series ♦ NLCS ♦ ALCS ♦ NLDS ♦ ALDS ♦ All-Star Game
MLB awards ♦ Hall of Fame ♦ MLBPA ♦ Negro Leagues ♦ Minor Leagues
Historija bejzbola u SAD ♦ Bejzbol po godinama ♦ MLB TV ugovori ♦ World Baseball Classic