Cheers je bio popularni američki televizijski sitcom produciran od tvrtke Charles-Burrows-Charles Productions u suradnji s CBS Paramount Television za NBC. Cheers je stvorio tim koji su sačinjavali James Burrows, Glen Charles i Les Charles. Radnja je bila smješten u bar zvan Cheers (koji je ime dobio po engleskoj riječi za "Uzdravlje") u Bostonu, gdje se grupa lokalnih stanovnika okupljala kako bi se pila i zabavljala. Uvodnu pjesmu su napisali Judy Hart Angelo i Gary Portnoy, a izveo ju je sam Portnoy[1] s poznatim refrenom, "Where everybody knows your name" ("Gdje svatko zna tvoje ime"), koji je postao krilatica serije.

Cheers
Formatsitcom
KreatorJames Burrows
Glen Charles
Les Charles
Uvodna temaGary Portnoy: "Where Everybody Knows Your Name"
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
Broj epizoda273 (Lista epizoda)
Produkcija
Trajanje24 minuta
Emitiranje
Originalni kanalNBC
Originalno prikazivanje30.9. 1982. – 20.5. 1993.
Kronologija
SlijediFrasier

Nakon što je imao premijeru 30.9. 1982., snimanje Cheersa je umalo bilo obustavljeno za vrijeme prve sezone jer je bio posljednji na listi gledanosti.[2][3] Međutim, Cheers je s vremenom postao vrlo gledana televizijska emisija, koja se u osam od svojih jedanaest sezona nalazila među deset najgledanijih emisija, uključujući jednu, te provela većinu svog emitiranja u NBC-jevom programu "Must See Četvrtkom". Njeno naširoko gledano finale serije je emitirano 20.5. 1993, a 273 epizoda se često repriziraju. Serija je osvojila 26 nagrada Emmy, a bila nominirana 117 puta.[4] Lik iz serije po imenu Frasier Crane (Kelsey Grammer) je postao junakom spin-offa, Frasier nakon što je Cheers završio snimanje.

Glumačka postava

uredi

Cheers je sve vrijeme snimanja zadržao glumački ansambl, držeći se uglavnom istih likova. Oko njih su se povremeno pojavljivali i nestajali sporedni likovi, najčešće kao romantični partneri glavnih junaka.

Donja tablica predstavlja sažetak postave Cheersa.

Lik Glumac/glumica Položaj Drugo zanimanje/a Trajanje
"Woody" Boyd Woody Harrelson pomoćnik barmena glumac; političar (1985-1993)
Diane Chambers Shelley Long konobarica spisateljica; studentica (1982-1988)
Cliff Clavin John Ratzenberger gost poštar (1982-1993)
Frasier Crane Kelsey Grammer gost psihijatar (1983-1993)
Rebecca Howe Kirstie Alley menadžerica/konobarica poslovna žena (1988-1993)
Sam Malone Ted Danson barmen/vlasnik bivši pitcher za Boston Red Sox (1982-1993)
Ernie "Coach" Pantusso Nicholas Colasanto bivši barmen Samov trener (1982-1985)
Norm Peterson George Wendt gost knjigovođa; dekorater stanova; soboslikar (1982-1993)
Lilith Sternin Bebe Neuwirth gost psihijatrica (1986-1993)
Carla Tortelli Rhea Perlman konobarica domaćica (1982-1993)

Lik Sama Malonea je ispočetka trebao biti penzionirani igrač fudbala, a trebao ga je glumiti Fred Dryer. Međutim, nakon što je angažiran Ted Danson, zaključilo se da je bolje da umjesto toga postane bivši pomoćni pitcher Boston Red Soxa, jer bi to bilo uvjerljivije.[5] Lik Cliffa Clavina je stvoren za Johna Ratzenbergera nakon što je obavio audiciju za lik "Norma". Dok je poslije toga ćaskao s producentima, upitao ih je da li su spremni u seriji imati lik "barske sveznalice", što je uloga koju je na kraju dobio.[6] Kirstie Alley se priključila stalnoj postavi nakon što je otišla Shelley Long, a Woody Harrelson je došao nakon smrti Nicholasa Colasanta. Danson, George Wendt i Rhea Perlman su bili jedini glumci koji su se pojavili u svim epizodama serije.[7] Paul Willson, koji je tumačio povremeni lik barske mušice "Paula", u prvoj sezoni se pojavio pod imenom "Glen", bio na špici naveden kao "Gregg", a kasnije se pojavio kao novi lik po imenu "Tom".[8]

Gostujući glumci

uredi

Iako je Cheers imao radnju uglavnom oko stalnog ansambla likova, povremeno su mu pomagali gostujući glumci. Kao takvi su počast ostavili Jay Thomas kao Eddie LeBec, Dan Hedaya kao Nick Tortelli, Jean Kasem kao Loretta Tortelli, Roger Rees kao Robin Colcord, Tom Skerritt kao Evan Drake i Harry Anderson kao Harry the Hat. U mnogim epizodama su se pojavljivale i slavne ličnosti tumačeći same sebe. Neke od njih su bili Samovi bivši suigrači iz Red Soxa kao Luis Tiant i Wade Boggs, dok su se drugi pojavljivali bez veze s Cheersom kao Kevin McHale (zvijezda Boston Celticsa, gradskog košarkaškog kluba) ili Mike Ditka. Gostovale su i neke televizijske zvijezde kao Johnny Gilbert, Alex Trebek, Arsenio Hall i Johnny Carson. Pojavljivali su se i političari kao tadašnji Načelnik zajedničkog štaba SAD admiral William J. Crowe, bivši senator iz Colorada Gary Hart, tadašnji predsjednik Zastupničkog doma Tip O'Neill, senator John Kerry, bivši guverner Michael Dukakis i tadašnji gradonačelnik Bostona Raymond Flynn (posljednji koji je u seriji predstavljao Boston). Muzičar Harry Connick, Jr. se u jednoj epizodi pojavio kao Woodyjev rođak [9] i otpjevao pjesmu iz svog albuma We Are in Love (c. 1991) za koga je dobio Grammyja. John Cleese je osvojio Emmy za gostujuću ulogu "Dr. Simon Finch-Roycea" u petoj sezoni, odnosno epizodi "Simon Says".[4] Emma Thompson je gostovala kao Nanny Gee/Nanette Guzman, slavna pjevajuća dadilja i Fraiserova bivša supruga.

Cheers na prostoru bivše Jugoslavije

uredi

Cheers je emitirala Hrvatska radiotelevizija pod nazivom Kafić uzdravlje.

Bilješke

uredi
Cheers. Created by James Burrows, Glen Charles and Les Charles. 1982–1993. Broadcast and DVD.
  1. Gary Portnoy (2006). Portnoyeva osobna stranica
  2. Blogcritics.org (January 22nd, 2004) (2006). Blog on the History of Cheers Arhivirano 2008-08-21 na Wayback Machine-u
  3. Toasting Cheers: An Episode Guide to the 1982–1993 Comedy Series, with cast biographies and character profiles. Bjorklund, Dennis A. 1997, McFarland & Company, Inc. Jefferson, North Carolina.
  4. 4,0 4,1 IMDb (2006). Awards for Cheers
  5. TV1 (2006). TV1 - Cheers Arhivirano 2007-07-14 na Wayback Machine-u
  6. Newport Under the Stars (2005)(2006). John Ratzenberger's Newport Under the Stars Arhivirano 2007-11-14 na Wayback Machine-u
  7. IMDb (2006). IMDb Trivia for Cheers
  8. IMDb (2006). Trivia for Paul Willson
  9. IMDb (2006) (April 10th, 2006). Full Episode Casts

Vanjske veze

uredi