Ted Danson (rođen kao Edward Bridge Danson III 29.12., 1947.) je američki glumac najpoznatiji po televizijskim ulogama, a posebno kao glavni lik Sam Malone u sitcomu Cheers, i kao Dr. John Becker u seriji Becker. Od 2011. redovno nastupa u TV-seriji CSI: Crime Scene Investigation.

Ted Danson
glumac, producent
Biografske informacije
RođenjeEdward Bridge Danson III
29.12. 1947.
Sjedinjene Američke DržaveSan Diego
SupružnikRandall Danson (1970–1975; razvod)
Cassandra Coates (1977–1993; razvod) 2 djece
Mary Steenburgen (vj. 1995)
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac, producent
Opus
Djelatni period1975–
Znamenite uloge

Biografija uredi

Danson je rođen u San Diegu kao sin antropologa Edwarda Bridgea Dansona Jr. i arheologinje Jessice MacMaster. Djetinjstvo je proveo u Flagstaffu u Arizoni, a u mladosti se bavio košarkom. U uglednoj privatnoj srednjoj školi Kent School bio je zvijezda tamošnjeg košarkaškog tima. Studirao je na Stanfordu gdje se počeo zanimati za glumu, a diplomirao je na Univerzitetu Carnegie Mellon u Pittsburghu.

Početkom 1970-ih Danson se počeo probijati na televiziju, ispočetka preko reklama za losione za brijanje i muške parfeme. Prva važnija uloga mu je bila u sapunici Somerset. Potom su slijedile sporedne uloge u filmovima kao što je Body Heat.

Ključni trenutak karijere za Dansona bila je uloga u TV-seriji Cheers, za koju će dobiti dva Emmyja. Njome se nametnuo kao jedan od najuspješnihijih glumaca čija je specijalnost komedija, što će posebno doći do izražaja u Three Men and a Baby i njegovom nastavku Three Men and a Little Lady. S druge strane, sposobnost da tumači teške dramske uloge je pokazao ulogom incestuoznog oca u TV-filmu Something About Amelia.

Danson je bio oženjen tri puta - od 1970. do 1975. je za Randy Danson. 1977. se oženio za Candy Coates, koja je doživjela moždani udar prilikom rađanja njihovog djeteta. Danson se nekoliko godina brinuo za nju, a usvojili su još jedno dijete. Nakon što je neko vrijeme imao vezu s Whoopi Goldberg, rastao se od Coates 1993. Od 1995. je oženjen za glumicu Mary Steenburgen, koja je zajedno s njim nastupila u hvaljenoj TV-adaptaciji Gulliverovih putovanja.

Danson je u ranoj mladosti oćelavio, te je ostatak karijere nosio periku. Skinuo ju je samo jednom u epizodi TV-serije Cheers.

Televizija uredi

Filmografija uredi

Vanjski linkovi uredi