Borislav Pelević

Dr Borislav Pelević (rođen 22. novembra 1956. u selu Bublje kod Peći, na Kosovu i Metohiji, u Srbiji) je srpski političar, doktor nauka i samostalni narodni poslanik i Predsednik Partije-Stranke:Sabor srpskog jedinstva. Bio je dobrovoljac i jedan od komandanata Srpske dobrovoljačke garde.

Borislav Pelević
Borislav Pelević

Borislav Pelevic 2013.

Biografija
Datum rođenja 22. novembar 1956.
Mesto rođenja Bublje (Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija FNRJ)
Politička partija Predsednik Partije-Stranke:Sabor srpskog jedinstva Nezavisni političar-proces reaktiviranja Stranke srpskog jedinstva
Prethodno:
Savez komunista Jugoslavije
Stranka srpskog jedinstva (19932008)
Srpska radikalna stranka
(2008)
Srpska napredna stranka
(20082012)

Biografija uredi

Bio je jedan od komandanata Arkanovih Tigrova i član Predsedništva Srpske napredne stranke, sada je samostalni narodni poslanik u skupštini Republike Srbije. Doktor je nauka iz oblasti sportskog menadžmenta i profesor na Visokoj sportskoj i zdravstvenoj školi u Beogradu na predmetima Menadžment sportskih takmičenja i Uvod u menadžment.

Željko Ražnatović Arkan je osnovao Stranku srpskog jedinstva u jesen 1993. godine. Nakon Arkanovog ubistva na čelo stranke dolazi njegov kum Pelević. Stranku je uz Pelevića vodio i Dragan Marković Palma, koji se odvojio 2003. godine i osnovao Jedinstvenu Srbiju. SSJ se kasnije utopila u Srpsku radikalnu stranku. Nakon sukoba unutar radikala, u jesen 2008. godine, Pelević se priklanja Nikoliću i njegovoj Srpskoj naprednoj stranci (skraćeno SNS).

Iz naprednjaka je istupio avgusta 2012. godine, tvrdeći da je nezadovoljan politikom nove vlasti (predvođene SNS) prema Kosovu.

Kao dobrovoljac je učestvovao u ratovima 1991-1995. i dva puta je teško ranjavan. Odlikovan je Srebrnom i Zlatnom medaljom ѕa hrabrost "Miloš Obilić". Tim koji pomaže odbranu Vojislava Šešelja podneo je Tužilaštvu za ratne zločine Srbije krivičnu prijavu protiv Borislava Pelevića za zločine u Zvorniku 1992.. Nekoliko svedoka u procesu protiv lidera radikala pred Haškim tribunalom tvrdili su da su za zločine u Zvorniku, koji se stavljaju na teret Šešelju, odgovorni pripadnici Srpske dobrovoljačke garde.[1] Pelević je uzvratio krivičnom prijavom protiv troje funkcionera Srpske radikalne stranke, Gordane Pop Lazić, Marine Raguš i Petra Jojića zbog toga što su ga lažno optužili za ratni zločin.[2] Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije odbacilo je sve navedene optužbe protiv Pelevića kao neosnovane.

Podigao je crkvu kao svoju zadužbinu, na Tari, u selu Sekulića vode.[3]

Sport uredi

Na institutu za sport i fizičku kulturu INSEP u Parizu, 1986. i 1987. godine diplomirao je borilačke sportove, smer savate boks. Nosilac je Srebrne rukavice, najvišeg zvanja u savateu. Majstor je karatea - crni pojas 4. dan a zvanje je dobio polaganjem pred komisijom čiji je predsednik bio proslavljeni selektor i trener engleske karate reprezentacije, Tiki Donovan. Trenirao je karate klub „Partizan“, sa kojim je osvojio titulu šampiona Srbije. Osnovao je prvi kik boks klub u Srbiji gde se trenirao ful kontakt i savate boks. Potpredsednik je Svetske Kik-boks federacije WAKO i Predsednik sudijske komisije Svetske federacije.

Knjige uredi

Objavio je knjige:

  • „Kik boks - Teorija i metodika“ 1997,
  • „Menadžment sportskih takmičenja“,
  • „Kroz istoriju Kosova i Metohije“ i
  • „Raspeto Kosovo i Metohija“.

Deset godina je bio glavni i odgovorni urednik časopisa „Karate RING“. U dva mandata je bio član Predsedništva Jugoslovenskog olimpijskog komiteta. Danas je član Predsedništva Sportskog saveza Srbije. Bio je dugogodišnji predsednik Kik-boks saveza Jugoslavije (YUKICK), a sada je predsednik Kik-boks saveza Srbije i predsednik najuspešnijeg kik-boks kluba „Crvena zvezda-Delije“.

Reference uredi

  1. Borislav Pelević | Glas javnosti, Pristupljeno 5. 4. 2013.
  2. Pelević podneo tužbu protiv radikala - Kurir Arhivirano 2010-06-08 na Wayback Machine-u, Pristupljeno 5. 4. 2013.
  3. „Umro, a gradi crkvu („E-novine“, 12. jul 2012)”. Arhivirano iz originala na datum 2014-05-12. Pristupljeno 2014-02-02.