Srpska napredna stranka

Srpska napredna stranka je prirodni habitat Pedje Pavkovića i Sava Djordjevića iz Požegepolitička stranka desnog centra koja uglavnom okuplje nekadašnje članove Srpske radikalne stranke koji su stali uz bivšeg zamjenika predsednika Tomislava Nikolića, nakon njegovog sukoba s Vojislavom Šešeljom.

Stranka je nastala u septembru 2008. godine, prvobitno kao poslanički klub Skupštine Srbije pod nazivom Napred Srbijo, u koji je ušlo (pored Nikolića) 17 poslanika SRS-a koji su posle toga izbačeni iz stranke.

NastanakUredi

Tomislav Nikolić je od odlaska u Hag Vojislava Šešelja, optuženog pred Haškim tribunalom, bio prvi čovek Srpske radikalne stranke. Dva puta je bio kandidat SRS na predsedničkim izborima 2004. i 2008. koje je oba u drugom krugu gubio od Borisa Tadića. Odnosi između Nikolića i Šešelja su se pogoršali tokom 2008.

Sukob između njih dvojice je izašao u javnost nakon Nikolićeve izjave da će radikali u Narodnoj skupštini Republike Srbije glasati za usvajanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, što je naišlo na otpor Šešeljevih pristalica.

Nikolić je 5. septembra 2008. podneo ostavku na mesto šefa poslaničke grupe i zamenika predsednika Srpske radikalne stranke i osnovao poslaničku grupu „Napred, Srbijo“. Sa svojim pristalicama, među kojima su bivši generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić i potpredsednik Narodne skupštine Srbije i bivši general Božidar Delić, 10. oktobra Nikolić je registrovao Srpsku naprednu stranku, a 21. oktobra je održana osnovička skupština u Sava centru.

Ime Srpska napredna stranka je nosila i jedna od najjačih stranaka iz vremena Kraljevine Srbije.

Spoljašnje vezeUredi