Vladimir Rubčić

Vladimir Rubčić, (zvani Rubac) često krivo pisan kao Rupčić (Zagreb, 1944. - Zagreb, 19. august 2011.) bio je zagrebački rock pjevač, glumac i advokat.

Vladimir Rubčić
Generalne informacije
Alias Rubac
Rođenje 1944.
Zagreb
Smrt 19. augusta 2011.
Zagreb
Mjesto Zagreb
Zanimanje muzičar, glumac, advokat
Žanr(ovi) rock
Diskografska kuća Jugoton

BiografijaUredi

Vladimir Rubčić je još 1961. kao gimnazijalac osnovao sastav Bijele strijele [1] zajedno s Ignacom Pavkovićem, Zlatkom Tretinjakom, Ivicom Banfićem, Željkom Ilićem, Mariom Bracom Škrinjarićem, Rankom Bačićem i Milanom Mikijem Gelbom. Sa njima je nastupao po tadašnjim zagrebačkim plesnjacima i snimio prve rock ploče za Jugoton u bivšoj državi Jugoslaviji. [1]Rubčić ne samo da je pjevao, već je kao dobar poznavaoc engleskog bio zadužen za prepjev. Sastav je napustio prije njegova raspada 1964. i pridružio se sastavu Mladi, koji su mu muzički više odgovarali, ali ni sa njima nije dugo nastupao zbog odlaska na Universität Heidelberg 1964. gdje je studirao pravo.

Nakon studija Rubčić se potpuno posvetio advokaturi i postao cijenjeni pravni ekspert i ovlašteni sudski tumač za njemački jezik.

U svijet zabave i umjetnosti, vratio se 1978. kad se kao glumac pridružio kazališnoj družini KPGT u njihovoj kultnoj predstavi Oslobođenje Skoplja, Dušana Jovanovića. Nakon tog se počeo pojavljivati kao filmski glumac (istina u manjim rolama), od prvog U raljama života, iz 1984., do posljednjeg Majstori mraka iz 1990. Nakon tog se Rubčić više nije pojavljivao na estradi, već se potpuno posvetio svojoj advokatskoj kancelariji i pravu. Umro je od raka, nakon bezuspješnih pokušaja liječenja.

DiskografijaUredi

Zajedno s Bijelim strijelama za JugotonUredi

  • Svi trče oko sue (Run around Sue), Rastanak , Strijele (Wanderer) EP Jugoton (1963.)
  • Platno, boje, kist i twist (sa 4M), Ti si moje proljeće , (1963.)
  • Divan krajolik (Wonderful land), Ne trči (Walk, don't run), (1963.)
  • Prilika za ljubav (Take a Chance on Love), Madison, Doviđenja (So long baby), Lađica (Lodka) EP (1963.)
  • Mrzim taj dan (Unchain my Heart), Ritam i želje, (1963.)
  • Oprosti što sam opet tu (Please Please Me), Voli me (Love me do), Ljubav nas čeka (I want to hold your hand), Zbog nje (From Me To You), EPY-33811964. [2]


FilmografijaUredi

BilješkeUredi

Pogledajte i ove straniceUredi

Vanjske vezeUredi