Urban Cowboy
Režija James Bridges
Producent Irving Azoff
Robert Evans
C. O. Erickson (izvršni producent)
Scenario James Bridges
Aaron Latham
sinopsis: Aaron Latham
Uloge John Travolta
Debra Winger
Scott Glenn
Barry Corbin
Madolyn Smith
Muzika Ralph Burns
Fotografija Reynaldo Villalobos
Montaža David Rawlins
Distribucija Paramount Pictures
Datum(i) premijere
6. jun 1980 (1980-06-06)
Trajanje 132 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 11,200.000 $
Bruto prihod 53,300.000 $ (SAD)

Urban Cowboy je američki ljubavni film snimljen 1980. godine u režiji Jamesa Bridgesa. Protagonist, koga tumači John Travolta, je Bud, mladić sa teksaške farme koji dolazi raditi u naftnoj rafineriji u Houstonu, i gdje večeri provodi u lokalnom honky tonk baru plešući i jašući mehaničkog bika. Radnja prikazuje kako upozna djevojku Sissy (čiji lik tumači Debra Winger) i sa njom se vjenča, ali kako pred njihov brak ozbiljne izazove stavljaju razlike u karakterima i Budov patrijarhalni svjetonazor, kao i preljubnička iskušenja.

Film je bio inspiriran člankom novinara Aarona Lathama objavljenog u časopisu Esquire posvećenog supkulturi vezanoj uz honky tonk barove i country muziku, tada izuzetno popularne u velikim dijelovima SAD. Latahm, koji je sa Bridgesom napisao scenario, posebnu je pozornost posvetio noćnom klubu Gilley's, koji je poslužio i kao lokacija za snimanje, odnosno njegovim stalnim posjetiteljima Dewu Westbrooku i Betty Helmer, čiji je odnos postao temelj za radnju filma.

Kritičari su pronašli velike sličnosti filma Urban Cowboy sa Groznicom subotnje večeri, prije svega zbog kombiniranja motiva scena sa tada popularnim muzičkim i plesnim stilovima sa izuzetno realističnim prikazom života radničke klase, što je uključivalo i mračne teme kao što je porodično zlostavljanje. Publiku je, međutim, najviše privukao Travolta kao zvijezda Večeri, tada na vrhuncu popularnosti; njemu je Urban Cowboy postao posljednji veliki hit za sljedećih desetak godina. Izuzetno dobar dojam je također ostavila i njegova partnerica Winger, kojoj je lik Sissy bio prva značajnija uloga, i koja će za nju dobiti nekoliko prestižnih nagrada.

UlogeUredi

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi