Za drugo značenje vidi Preljub (vojskovođa)

Preljub ili preljuba u svom najužem smislu predstavlja bračnu nevjeru, odnosno oblik vanbračnog seksa koji predstavlja kršenje bračnih obaveza od strane jednog od supružnika. Bračni partner koji se upusti u vanbračni seks ili vanbračnu ljubavnu vezu je preljubnik ili preljubnica.

Iako se često navodi da je koncept preljuba vezan uz monogamni tip braka, odnosno judeokršćansko shvaćanje morala, on se može pronaći u brojnim kulturama širom svijeta. Na preljub se u pravilu gleda negativno, i on, pogotovo kada je preljub počinila žena, odnosno supruga, za sobom povlači moralne, a u nekim slučajevima i zakonske sankcije.

U mnogim državama preljub predstavlja krivično djelo za koji se mogu izreći i najteže kazne, uključujući smrtnu, kao što je to slučaj u nekim muslimanskim zemljama. Čak i u zemljama gdje preljub nije krivično djelo, on sa sobom može povući određene pravne posljedice, a što se prvenstveno tiče obiteljskog prava kada se odluke suda o raspodjeli bračne imovine, skrbništva nad djecom i sl. obično donose na štetu preljubnika.

Literatura

uredi
 
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku nalazi se još materijala vezanih uz temu: