Romantični film

(Preusmjereno sa stranice Ljubavni film)

Romantični film ili ljubavni film je filmski žanr koji je fokusiran na strast, emocije i odnos privrženosti između glavnih likova. Kod ljubavnih filmova, glavna tema zapleta je ljubavna priča ili traganje za ljubavlju. Povremeno se glavni junaci suočavaju sa preprekama kao što su finansije, bolest, razni oblici diskriminacije, psihološke barijere ili pretnje porodica koje ne odobravaju njihovu vezu. Zaplet u ljubavnim filmovima mogu činiti i svakodnevne životne tenzije i iskušenja, neverstvo, kao i karakterne i druge razlike između glavnih junaka.[1]

Scena iz filma Alexander's Ragtime Band

Najčešće teme ljubavnih filmova su ljubav na prvi pogled, neuzvraćena ljubav, opsesivna ljubav, duhovna ljubav, zabranjena ljubav, seksualna i strastvena ljubav, destruktivna ljubava, tragična ljubava, razlika u godinama itd. Ljubavni filmovi služe gledaocima kao beg od stvarnosti, pogotovo ako glavni junaci prevaziđu sve teškoće i iskušenja života i žive „srećno do kraja života“.

Podžanrovi

uredi
  • Ljubavna drama. Romantične drame obično stavljaju veći naglasak na seks i ličnost ljubavnika nego romantične komedije. Muzika se često koristi da ukaže na emocionalno raspoloženje, stvarajući atmosferu veće izolacije za par. Romantična drama obično ne otkriva da li će glavni junaci na kraju stupiti u brak. Primer romantične drame je film Mostovi okruga Medison.
  • Čik flik je termin koji se koristi za filmove koji su usmereni ka ženskoj publici. Primeri su Prljavi ples, Titanik i drugi.
  • Romantične komedije su filmovi koji imaju duhovit zaplet baziran na romantičnim idealima poput onog da je prava ljubav u stanju da prevaziđe većinu prepreka. Humor je u takvim filmovima najčešće verbalan ili situacioni. Primeri je film Dogodilo se jedne noći.
  • Ljubavni triler je žanr koji kombinuje elemente romantičnog filma i trilera. Neki primeri romantičnih trilera su Gospodin i gospođa Smit, Turist, Sumrak itd.

Reference

uredi

Eksterni linkovi

uredi