Trumanova doktrina

Trumanova doktrina je američki vanjskopolitički plan o zaustavljanju širenja komunizma davajući Turskoj i Grčkoj ekonomsku pomoć. Dobivši potporu republikanaca koji su imali većinu u Kongresu, predsjednik Truman je iznio doktrinu 12. ožujka 1947. U doktrini je pisalo da će SAD dati Turskoj i Grčkoj vojnu i ekonomsku pomoć da ne bi pale u sovjetsku sferu. Doktrina je promijenila američke vanjskopolitičke odnose prema SSSR-u od detanta, kako je George F. Kennan to nazvao, do politike zaustavljanja širenja komunističkog utjecaja. Iznošenje doktrine se smatra početkom Hladnog rata, a ona samo će svoj konačni oblik stalnog ratnog stanja dobiti 30.9.1950.

Predsjednik Truman iznosi svoju doktrinu o ograničavanju utjecaja komunizma

Osnovne točke dokrine uredi

Suprotno "miroljubivosti" i navodnoj zaštiti mira Trumanove doktrine definitivni poslovi koji u nju spadaju su određeni s National Security Council Report broj 68 30.9.1950. godine i oni glase:

  • Zaštita zapadne hemisfere i savezničkih područja kako bi se razvile njihove ratne sposobnosti
  • Izgradnja i zaštita američkih mobilnih vojnih baza dok se grade snage za ofenzivne operacije
  • Vršenje ofenzivnih operacija kako bi se uništile vitalne ratne mogućnosti SSSRa i držanje neprijatelja u defanzivi do trenutka razvoja pune ofanzivne snage SADa
  • Obrana i održavanje linija komunikacija potrebnih za obavljanje ranije navedenih poslova
  • Davanje pomoći saveznicima za obavljanje ranije navedenih poslova.

Za stvaranje i održavanje Trumanove doktrine u skladu s ovim smjernicama po proceni NSC broj 68. potrebno će biti uvećati američki vojni budžet za gotovo 400 % [1]

Izvori uredi

  1. Nash, Gary B., Julie Roy Jeffrey, John R. Howe, Peter J. Frederick, Allen F. Davis, Allan M. Winkler, Charlene Mires, and Carla Gardina Pestana. The American People, Concise Edition Creating a Nation and a Society, Combined Volume (6th Edition). New York: Longman, 2007 p829.

Vanjske poveznice uredi