Trećesiječanjska vlast

Trećesiječanjska vlast je izraz koji se u Hrvatskoj koristi za vladu lijevog centra kojoj je na čelu bio premijer Ivica Račan, a koja je na vlast došla temeljem izbora održanih 3.1. (3. siječnja) 2000. godine po kojima je dobila ime.

Vladu su sačinjavali predstavnici dvije koalicije koje su zajedno pobijedile Hrvatsku demokratsku zajednicu - blok SDP-a i HSLS-a, te tzv. Četvorka, koju su činile Hrvatska seljačka stranka, Hrvatska narodna stranka, Liberalna stranka i Istarski demokratski sabor. Ta dva bloka su ispočetka mislila nastupiti zajedno, ali su SDP i HSLS bili uvjereni kako će pobijediti sami, pa su na izbore izašli odvojeno.

Odnosi među pobjedničkim strankama su vrlo brzo bili poremećeni zbog predsjedničkih izbora održanih 24.1. i 7.2. na kojima je kandidat četvorke Stjepan Mesić porazio kandidata SDP-HSLS Dražena Budišu.

Usprkos toga, nova vlada je sastavljena, a njene pristaše su je počele nazivati Trećesiječanjskom, nastojeći time naglasiti da je 3.1. 2000. došlo do velikog preokreta u hrvatskoj politici, odnosno napuštanja rigidnog nacionalizma i autoritarnosti vezane uz režim Franje Tuđmana. Pristaše Tuđmana i HDZ-a su, pak, tu vlast nazivale Trećesiječanjskom diktaturom, uspoređujući je sa Šestojanuarskom diktaturom bivšeg jugoslavenskog kralja Aleksandra.

Odnosi unutar vlasti su od samog početka bili opterećeni suparništvom predsjednika Mesića i premijera Račana, a kasnije i SDP-a i HSLS-a. To se s vremenom počelo odražavati na efikasnost vlade, kao i na njenu popularnost.

Godine 2000. je iz nje izašao IDS, a 2002. HSLS, čiji su disidenti formirali pro-račanovsku stranku Liberalnih demokrata.

Trećesiječanjska vlast je prestala s parlamentarnim izborima 2003. na kojima je najveći broj glasova dobio HDZ, a njen vođa Ivo Sanader dobio mandat da sastavi novu vladu.

Vidi još uredi