Trapistički red je katolički crkveni red, koji je osnovan 1663. Nastali su reformiranjem cistercita koji su nastali reformom benediktinskog reda.

Trapisti
Njemački trapistički samostan Mariawald.

Poznatije opatije (samostani): "Marija Zvijezda" (Mariastern) kod Banja Luke, Engelszell (Austrija), Samostan Mariawald (Njemačka), Citeaux, La Trappe, Sept Fons, Mont des Cats (Francuska).

Najpoznatiji su po proizvodnji sira koji je po njima nazvan "Trapist", a neke opatije poznate su i po proizvodnji piva, kao i drugih prirodnih, tzv. ekoloških proizvoda.

Trapisti u Bosni i Hrvatskoj uredi

Trapisti ili Red Cistercita strogog opsluživanja OCSO nastali su reformom koju je u Francuskoj opatiji La Trappe 1657. izvršio opat Armand-Jean Le Bouthiller de Rance. Razni samostani Cistercita koji su prihvatili Ranceovu reformu oformili su kasnije Red reformiranih Cistercita, zvanih po samostanu u kojem se dogodila reforma La Trappe, Trapisti.

Krajem 19. vijeka prognani trapisti iz Francuske opatije Sept Fons nastanili su se u Rečici kod Karlovca.

Poslije zemljotresa u Banja Luci 1969. godine trapisti iz Banja Luke nastanjuju se u Franjevački samostan u Kloštar Ivaniću. Ondje ostaju do 1977. godine. Na mjestu tog samostana postojao je samostan cistercitkinja, osnovan 1232. godine. Bio je to u ono vrijeme prvi ženski samostan u Zagrebačkoj biskupiji.

Trapistički samostan Marija Zvijezda pored Banja Luke u Bosni sada ima samo dva redovnika. U posljednje dvije, tri godine u Hrvatskoj je izašlo nekoliko knjiga trapističkih autora (Thomas Merton, Andre Louf, Thomas Keating) sa željom da katolički duhovni prostor bude bolje upoznat s trapističkom misli. Na taj način mala grupa entuzijasta pokušava potaknuti moguća nova duhovna zvanja koja bi slijedila na duhovnom putu navedene autore.

Trapisti su početkom 20. vijeka imali svoju prisutnost i u Zemuniku Donjem kod Zadra.

Godine 2003. osnovan je u Češkoj Republici samostan Trapista Novy Dvur. Američki trapist Thomas Merton sa svojom knjigom Gora sa sedam krugova prevedenom na češki bio je pred petnaestak godina inspiracija i izazov ne malenoj grupi mladih Čeha da i sami postanu trapisti. Nakon desetak godina formacije i života u francuskoj opatiji Sept Fons dolazi do osnivanja prvog samostana trapista u Češkoj. Sadašnja mlada zajednica ovog novoosnovanog samostana sastoji se od petnaestak monaha Francuza i Čeha. Toj zajednici žele se sada pridružiti i mladi Poljaci, Slovaci i drugi.

Bibliografija uredi

  • Thomas Merton, Gora sa sedam krugova (autobiografija), Naklada Vukman, Trogir 2004.
  • Thomas Merton, Moleći Psalme, Benedictus, Pag 2005.
  • Thomas Merton, Niko nije otok, Symposion, Split 1997.
  • Thomas Merton, Sjemenke kontemplacije, Symposion, Split
  • Thomas Merton, Nove sjemenke kontemplacije, Symposion, Split
  • Andre Louf, Gospodine, nauči nas moliti, Glas Koncila, Zagreb 2005.
  • Thomas Keating, Poziv na ljubav. Put kršćanske kontemplacije, Mostar 2002.
  • Thomas Keating, Otvorena svijest, otvoreno srce
  • Nikolaus Friedwagner: Marija Zvijezda i njezini trapisti, Banja Luka 2005.
  • Patrick Hart: Thomas Merton - Monah, Biblioteka Svijetla tačka, Zagreb 1979.

Vanjski linkovi uredi