The Professionals (film, 1966)

(Preusmjereno sa stranice The Professionals (1966 film))

The Professionals (sh. Profesionalci) je američki vestern film snimljen 1966. godine u režiji Richarda Brooksa. Naslovni protagonisti su četvorica ljudi - bivši vojni oficir i stručnjak za moderno oružje (Lee Marvin), stručnjak za eksplozive (čiji lik tumači Burt Lancaster), krotitelj konja (čiji lik tumači Robert Ryan i vrhunski skaut (čjiji lik tumači Woody Strode) - koje godine 1917. bogati rančer i naftni tajkun (koga glumi Ralph Bellamy angažira da odu u Meksiko i vrate suprugu (čiji lik tumači Claudia Cardinale) koju je oteo odmetnički vođa Jesus Raza (koga tumači Jack Palance). Četvorica odlaze u Meksiko i pri tome se suočavaju sa nizom iskušenja, ali i time da je dvojici od njih Jesus nekadašnji prijatelj i suborac iz prvih dana Meksičke revolucije.

The Professionals
originalni filmski poster koji je izradio Howard Terpning
RežijaRichard Brooks
ProducentRichard Brooks
ScenarioRichard Brooks
PredložakA Mule for the Marquesa; autor:
Frank O'Rourke
UlogeBurt Lancaster
Lee Marvin
Claudia Cardinale
Robert Ryan
Woody Strode
Jack Palance
Ralph Bellamy
MuzikaMaurice Jarre
FotografijaConrad L. Hall
MontažaPeter Zinner
DistribucijaColumbia Pictures
Datum(i) premijere
2. 11. 1966 (1966-11-02)
Trajanje117 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Bruto prihod19,537.346 $[1]

Film se snimao na lokacijama u Kaliforniji i Nevadi, pri čemu je ekipa provodila veliki dio vremena u Las Vegasu gdje se, prema navodima Woodyja Strodea u njegovim memoarima, dobro zabavljala. Na samom snimanju se, pak, dogodio incident u kome je ozlijeđena kaskaderka koja je dublirala lik Claudie Cardinale, pa je glumica, koja u životu prije toga nije jahala bila prisiljena umjesto nje zajahati konja i obaviti opasnu scenu. Film se, pak, odlikovao tada neobičnom uvodnom špicom u kojoj se četvorica glavnih junaka prikazuju kroz male vinjete koje prikazuju njihove vještine.

Film je zbog spektakularnih akcijskih scena postigao izuzetan komercijalni uspjeh. Kritičari u nekim zemljama, a pogotovo u Francuskoj, su mu pokušavali dati određene političke konotacije, odnosno protumačiti kao alegoriju na suvremena zbivanja, bilo kroz odnos protagonista sa Razom koji je bio odraz američkog hladnoratovskog neprijateljstva sa sovjetskim saveznicima iz Drugog svjetskog rata, bilo američke intervencije u Vijetnamu. Dijelu kritičara je, pak, u oči upao izuzetan cinizam likova, bilo da je riječ o protagonistima čiji je isključivi motiv novac, bilo da je riječ o njihovom protivniku koji se od idealističkog revolucionara pretvorio u razbojnika; zbog toga se The Professionals smatrao odrazom trendova koji će kasnije postati poznati pod nazivom revizionistički vestren. Kritičari su također film uspoređivali sa nekim ranijim žanrovskim ostvarenjima - Vera Cruz gdje je Lancaster tumačio lik pomalo sličan onome koji tumači u The Professionals, kao i kasnijim, i tematski prilično srdonim filmom Divlja horda u kome također nastupa Robert Ryan.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. „The Professionals, Box Office Information”. The Numbers. Pristupljeno 16. IV 2012. 

Vanjske veze uredi