Dubler je izraz kojim se u filmskoj i televizijskoj terminologiji označava dvojnik nekog glumca ili glumice, odnosno osoba angažirana da je za vrijeme snimanja angažira u situacijama kada on nije sposoban ili voljan sudjelovati. Dubleri obično moraju imati okvirnu fizičku sličnost sa osobom koju zamjenjuju (visina, stas i sl.), ali mogu imati bitno drukčije lice, a što se koristi u kadrovima snimanim sa leđa ili daljine.

Dubleri se obično angažiraju u situacijama kada su glumci nedostupni uslijed bolesti, ozljede, a u nekim rijetkim slučajevima i smrti, odnosno ranije ugovorenih profesionalnih obaveza. Također se angažiraju za situacije kada se prisutstvo glavnog glumca ne smatra potrebnim (kadrovi koji prikazuju njegove ruke, noge i sl.). U nekim slučajevima se dubleri koriste za erotske scene kada je glumac ili glumica previše stidljiv ili ugovorom zapriječen da se skida ispred kamera.

Najpoznatija vrsta dublera su kaskaderi, koji su posebno izvježbani za izvođenje najopasnijih scena, odnosno scena koje se glavni glumci ne usude, fizički ne mogu napraviti ili im police osiguranja priječe snimanje.