Tenedos (grčki Τένεδος), Tened, Bozca ili Bozcaada (na turskom Goli otok) je manji turski otok u Trakijskom moru, pored ulaza u Dardanele na sjeverozapadu Turske.

Tenedos
Bozcaada
Podaci
Lokacija Trakijsko more
Çanakkale
Država  Turska
Površina 37,6 km²
Broj stanovnika 2496

Geografija uredi

 
Centar Tenedosa

Tenedos leži oko 20 km južno od Dardanela, nedaleko od drevnog grada Troje. Do otoka se može doći do trajektom iz Geyiklija na turskom kopnu.[1] Ima oblik trokuta, a građen je od vapnenačkih stijena. Gotovo svo stanovništvo živi u istoimenom naselju na sjeveroistoku otoka.

Historija uredi

Tokom duge historije Tenedosom su vladali Feničani, Grci, Perzijanci, Bizantinci, Đenovežani, Mlečani i Osmanlije.[1] Nakon Rata za Chioggiu 1381. između Mletačke Republike i Republike Genove, otok je potpuno napušten i utvrda razorena. Osmanlije su zauzele potpuno napušteni Tenedos 1455. kao prvi otok u Egeju. Oni su otok ponovno naselili i to mješanim stanovništvom, Grcima i Turcima. Jedno kratko vrijeme od 1807. otokom je vladala Carska Rusija.

 
Fotografija Tenedosa iz svemira

Od novog vijeka na Tenedosu je živjelo pretežno grčko stanovništvo.[1] To se sve promijenilo nakon Grčko-turskog rata (1919–1922) i potpisivanja mirovnog sporazuma iz Lausanne kada je otok pripao novoosnovanoj Republici Turskoj.[1] Sporazum iz Lausanne predviđao je puna manjinska prava grčkom stanovništvu,[1] ali se ono praktički iselilo nakon 1960-ih.

Znamenitosti uredi

Najveća znamenitost Tenedosa je monumentalna utvrda koja dominira nad naseljem i mala pravoslavna crkva još uvijek služi malobrojnim grčkim vjernicima.[1]

Privreda uredi

Otočka ekonomija bazira se na turizmu, ribarstvu i proizvodnji vina.[1]

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 The island History, life and culture (engleski). Aliki Konukevi. Arhivirano iz originala na datum 2013-12-14. Pristupljeno 9. 9. 2013. 

Vanjske veze uredi