Za ostala značenja, vidi Temza (razvrstavanje).

Temza (engl. River Thames [temz]) je rijeka u južnoj Engleskoj, koja protiče kroz London. Druga je po dužini rijeka u Velikoj Britaniji, nakon rijeke Severn. Duga je 346 km.

Temza
Temza u Londonu
Lokacija
DržaveEngleska
GradoviOxford, Reading, Slough, London, Southend
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Kemble, Gloucestershire
110 m
Ušće
  – aps. visina
  – vrsta
Southend-on-Sea, Essex
0 m
estuarij
Dužina346 km
PritokeKennet, Lea, Loddon, Cherwell, Roding, Brent, Cray, Wandle, Ravensbourne, Mole
Hidrologija
Protok
  – srednji

65,8 m³/s
Sliv
  – površina

12.935 km²
Ulijeva se uSjeverno more
Transport
Plovnostdo grada Lechladea

Rijeka je poznata prvenstveno zahvaljujući činjenici da na njenim obalama leži grad London. Iako je druga rijeka po veličini u Europi, ne ubraja se u najveće evropske rijeke. Pored toga, protičući kroz London, Temza teče vrlo sporo te, u usporedbi sa drugim europskim rijekama ima relativno mali protok od oko 66 m³/s što je čak 26 puta manje od rijeke Save.

Poplave uredi

U prošlosti, Temza je često plavila okolna područja, a od 1980. plimne valove spriječava brana kod Woolwicha, jedna od najvećih na svijetu. Poplave Temze su uzrokovane promjenama plime i oseke. Za vrijeme katastrofalne poplave 1953. poginulo je preko 3000 osoba. Preko Temze izgrađeno je mnogo mostova, od kojih je najpoznatiji londonski Tower Bridge.

Zanimljivo je da u kanadskoj provinciji Ontario postoji rijeka s istim imenom, a na njoj se također nalazi gradić s imenom London.